Lídr mosteckého hnutí OMMO a někdejší komunistický senátor Vlastimil Balín protestuje proti zpoplatnění radniční plochy určené k výlepu volebních letáků. Město předtím nikdy žádné peníze od volebních stran nechtělo. Podle radních je změna v souladu se zákonem. Na panel u budovy radnice mohou strany umisťovat svou reklamu od 17. září. Sazba je 300 korun.

„Žádná vláda města od roku 1994 až dosud při vyhrazení plakátovací plochy pro prezentaci volebních stran tuto plochu nezpoplatňovala,“ upozornil Balín.

Radním zaslal otevřený dopis, kde si na novinku stěžuje. Podle Balína vůbec nejde o pár stovek, ale o podivný přístup města vydělat na všem, i na tradiční prezentaci kandidujících subjektů.

Spodní věžák za úřadem práce v Mostě
Kde je moč na chodbě normou. Starousedlíci utíkají před chaosem z domu

Lídr připomněl, že radní zavádějí poplatek v době, kdy se chlubí miliardou na účtu města. Navíc podle něj není jasné, zda poplatek je za celou plochu vymezenou každé straně, tedy 94 cm x 83 cm, nebo za každý na ni vylepený plakát.

Umožnit stranám vylepit své plakáty na radniční ploše není povinnost. Podle volebního zákona starosta takové místo může vyhradit, ale zda má být zdarma či za poplatek, volební zákon neřeší. Pouze ukládá zásadu rovnosti kandidujících stran, tedy aby měly stejné podmínky pro prezentaci. Podle náměstka primátora Marka Hrvola město tuto povinnost zajistí.

Radniční plocha pro výlepy volebních letáků před volbami v roce 2016 v Mostě.Zdroj: Deník/Martin Vokurka

Radniční plocha pro výlepy volebních letáků před volbami v roce 2016 v Mostě.

Poplatek zavedlo kvůli novelizovanému zákonu, který se týká sdružování v politických stranách a hnutích. Podle něj nesmějí strany a hnutí přijmout dar nebo jiné bezúplatné plnění od města. „Není tedy možné využít městskou plochu pro výlep volebních plakátů bezplatně,“ dodal Hrvol.

Městská rada proto v půlce srpna rozhodla, že cena za vylepení bude 300 korun pro každou volební stranu. Výše částky podle Hrvola odpovídá nákladům na instalaci a demontáž velkoplošné tabule, na níž bude znak města a termín komunálních voleb. Na panel se musí vejít reklamy všech dvanácti volebních stran, které v Mostě kandidují a o plochu projeví zájem. OMMO podle Balína možnost výlepu využije a poplatek uhradí.

Na vinicích v Mostě začala hlavní sklizeň
OBRAZEM: Teplé počasí urychlilo sklizeň hroznů. Už je v plném proudu

Plakáty nebudou strany vylepovat samy. Odevzdají je na recepci radnice a umístění zajistí zaměstnanec města. To zmocněncům stran doporučilo, aby přinesli raději více výtisků pro případné přelepení originálu poškozeného počasím či vandalem.

Nedávno si na potíže s umísťováním letáků v MHD stěžovala volební koalice Piráti Most a Zelení. Obvinila vedení městského dopravního podniku a radní, že jí odmítli dát propagaci do autobusů a tramvají ze strachu z politické konkurence. Podle podniku si plochy pronajal někdo jiný a podle vedení města radní o inzerci v MHD nerozhodují.

Volby do zastupitelstev budou v pátek a sobotu 5. a 6. října. Oproti minulým volbám kandiduje v Mostě méně subjektů, 12 oproti 14.

Kandidující strany v Mostě:Město Most.Zdroj: DENÍK/Martin VokurkaANO 2011
Česká strana sociálně demokratická
Hnutí za zrovnoprávnění maminek
Komunistická strana Čech a Moravy
Občané městu, město občanům
Občanská demokratická strana
Otevřená radnice Most
Piráti a Zelení pro Most
ProMOST
Sdružení Mostečané Mostu
Starostové a nezávislí s podporou Toryů
SPD