Miroslava Suchého znají lidé hlavně z mosteckého hipodromu, kde byl dlouhé roky ředitelem. Pak podnikal ve stavebnictví a teď se věnuje novému koníčku – provozuje minipivovar Emeran na Klínech v Krušných horách. „Vyrábět pivo jsem nikdy netoužil, ale vždycky mě bavilo starat se o nějaký areál a poskytovat lidem zážitky,“ řekl Suchý, který má za sebou první rok v pivovarnictví.

Začalo to životním rozhodnutím ukončit psychicky náročnou kariéru stavebního podnikatele, vyrazit za novými příležitostmi do hor a pomoct synovi s pronajatou restaurací ve Sportareálu Klíny. Minipivovar je součástí gastronomického zařízení, takže vzájemná rodinná podpora je užitečná. „Řekli jsme si, že to zkusíme společně. Co se týče vaření piva, všechno jsem se učil za pochodu, protože do té doby jsem nic takového nedělal,“ sdělil Suchý, který převzal minipivovar loni v dubnu a nyní spolupracuje s novým sládkem Vladislavem Burešem z Oseka.

Minipivovar vznikl v roce 2019 z popudu šéfa Sportareálu Klíny Josefa Dlouhého, který chtěl vařením vlastního piva rozšířit nabídku služeb v horském středisku, jenž se kvůli globálnímu oteplování a úbytku sněhu soustředí na celoroční provoz. Pak ale přišla covidová epidemie a vládní omezení, což narušilo služby v cestovním ruchu. Snahou Suchého je udržený minipivovar posunout dál, udělat z něj známější místo pro setkávání a připomínat vařením piva klínskou historii.

 

Minipivovat Emeran
Je součástí rekreačního komplexu Sportareál Klíny v krušnohorské obci Klíny nedaleko Litvínova. Minipivovar vznikl v roce 2019 a vaří ležáky plzeňského typu spodně kvašené, speciály a lehká piva svrchně kvašená. Zařízení je vidět za výlohou naproti restauraci. Pivovar pojmenoval svá tři hlavní piva po zaniklých místních stříbrných dolech, kde se cenný kov těžil zřejmě už ve 13. století.

K minipivovaru se totiž váže řada zajímavostí. V 720 metrech nad mořem je nejvýše položeným zařízením tohoto druhu v Ústeckém kraji. S nadmořskou výškou klesá tlak i teplota bodu varu, takže vaření piva na horách je větší alchymií než v nížinách. Emeran navíc využívá vodu z místního hlubinného vrtu procházejícího prastarými stříbrnými žílami.

Ty se na Klínech těžily hlavně ve 14. století a po pokusech o obnovu těžby v 17. století horníci nerentabilní doly nakonec opustily. Minipivovar, který se hlásí k historickému odkazu, převzal názvy opuštěných a propadlých štol. Kníže nebes, Svatých tří králů a Svatý František jsou hlavní piva minipivovaru, který má ve stálé nabídce ještě Medové pivo.

Piva si v drtivé většině případů kupují hosté restaurace, kde je zároveň chladnička s pivy v pet lahvích. Podle Suchého mezi zákazníky převažují Češi, ale díky blízkosti hranic mají zájem o zlatý mok také Němci. Nejprodávanější je Kníže nebes, světlý ležák plzeňského typu.

Vařit pivo v malém je sice ekonomicky náročnější než v obřích varnách, ale na druhou stranu lze snadněji experimentovat a vytvářet v menším množství různé druhy piv. „Původní recepty jsme doladili a pak jsme si řekli, že začneme dělat nějaké speciály, které by nabídku obohatily,“ sdělil Suchý. Novinkou bylo v prosinci Vánoční pivo, kterého uvařili 180 litrů. „Byl to čtrnáctistupňový polotmavý mnichovský ležák ochucený skořicí a pomerančovou kůrou. Na Vánoce piva bývají silnější,“ vysvětlil sládek. Na Velikonoce další pivo přibarvili výtažkem z kopřiv a v teplých dnech opět nabídnou Biker beer s nižším obsahem alkoholu, které si prý oblíbili po túrách cyklisté a říkají mu bajker.

Fotogalerie: Z minipivovaru Emeran na Klínech.

Hodně jsem se učil a sledoval

Loni, kdy testovali výrobní možnosti a poptávku, uvařili v Emeranu jen patnáct tisíc litrů piva, což je minimum, aby vyšla ekonomika provozu. „Během uplynulého roku jsem se hodně učil a sledoval, jak se naše situace vyvíjí, protože každé období roku je tu z pohledu návštěvnosti jiné a my na to musíme umět reagovat. Proto jsem dal minipivovaru nejprve volnější průběh, a teď je čas naše zkušenosti zužitkovat,“ dodal Suchý. V minipivovaru chce dělat čtyři pivovarské dny ročně. První, věnovaný německému pivu, se konal v sobotu 22. dubna. Další akcí bude v srpnu Mezinárodní den piva, v září Den českého piva a v listopadu budou zabijačkové hody, kdy se má čepovat něco speciálního.

Jako začínajícího provozovatele ho mile překvapilo, jak dobře funguje trh s pivovarskými potřebami. „Když si vymyslíte jakýkoliv recept a zavoláte dodavateli surovin, za pár dní ty ingredience máte,“ ocenil rychlost Suchý. Pochválil také majitele okolních minipivovarů, kteří mu jako nováčkovi nabídli pomoc při rozjezdu, kdy hledal šikovného sládka.

KNÍŽE NEBES
Je 12° silný světlý ležák plzeňského typu, obsah alkoholu 5 % obj., nepasterizované a nefiltrované. Pro zachování tradice, kterou s sebou nese tento vznešený název, je toto pivo vařeno tradičně a čistě z českých sladů a chmele. Je to nejprodávanější pivo minipivovaru.

SVATÝCH TŘÍ KRÁLŮ
Je 13° silné tmavé pivo, obsah alkoholu 6 % obj., nepasterizované a nefiltrované. Je kávové chuti s lehkým karamelovým tónem. Používá ho i kuchyně sousední restaurace.

SVATÝ FRANTIŠEK
Je 11°světlý ležák, obsah alkoholu 4,5% obj., nepasterizované a nefiltrované. Na konec chmelovaru se přidává malá část chmelu s vyšší hořkostí a aroma, a proto má lehce ovocnou chuť.

MEDOVÉ PIVO
Je 12° polotmavý ochucený ležák, obsah alkoholu 5 % obj., nepasterizované a nefiltrované. Je oblíbený hlavně mezi ženami. Je dochucovaný medem, ale zachoval si hořkost.

Speciální, sezónní a příležitostní piva:

Bajker je 10° svrchně kvašené, výčepní světlé pivo, obsah alkoholu 4 % obj., nepasterizované a nefiltrované. Malý obsah alkoholu ho činní vhodným pro horké letní dny. Pro jeho menší sílu alkoholu si jej oblíbili cyklisté.

Märzen je 12° silný německý světlý ležák, obsah alkoholu 4,8 % obj., nepasterizované a nefiltrované. Jako spodně kvašený je znám od roku 1871. Pivovar tento druh piva uvařil 22. dubna k výročí Dne německého piva.

Vánoční pivo Je 14° silný polotmavý ochucený ležák, obsah alkoholu 6 % obj., nepasterizované a nefiltrované. Voní po skořici a pomeranči.