Nejvíce případů řeší soudy v průmyslových okresech s vysokou nezaměstnaností a též s vyšší koncentrací tzv. nepřizpůsobivých obyvatel.

Desítky tisíc věcí

„Letos za první pololetí bylo vyřízeno na severu Čech u okresních soudů 72 251 případů v agendě soudních exekutorů. Nevyřízeno zůstalo 9427 případů. Většina dosud nevyřízených případů není starší tří měsíců jde o 7635 věcí. Do půl roku nebylo rozhodnuto 323 věcí a přes jeden rok 1236 věcí. Exekuční agenda je velmi náročná na administrativu. Bohužel, nelze očekávat, že by se mohl počet exekucí v dohledné době snižovat. Spíše naopak,“ uvedl předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek.

Dodal, že pokud je vyhlášena exekuce kvůli dluhům, tím záležitost nekončí, dlužník se může proti tomu odvolat. Proto celkem na severu Čech bylo na konci prvního pololetí pravomocně neskončeno 50 092 věcí. V jednotlivých okresech jde jenom o několik tisíc pravomocně neskončených věcí, ale u ústeckého okresního soudu jde o ohromné číslo o 22 336 případů.

Výsledkem práce soudů jsou nakonec srážky na základě nařízení výkonu rozhodnutí soudem, správního řízení, exekučního příkazu soudního exekutora, konkurzního nebo insolvenčního řízení.