Pomocnou ruku mu podal koordinátor projektu Začni správně Stanislav Görg z neziskové organizace yourchance, která pomáhá těm, kteří vyšli z dětského domova nebo pěstounské péče, aby se po odchodu postavili na vlastní nohy. Görg se stará o zhruba šest desítek mladých lidí v Ústeckém kraji. Bezmála dvě desítky z nich se snaží žít samostatně a nebýt odkázáni na pomoc jiných.

„Ondřej studuje, a tak jsme po jeho odchodu z dětského domova řešili, jak bude platit internát a kde bude zůstávat o víkendech. Našli jsme mu brigádu a poskytli finanční pomoc,“ popsal Görg.

Ilustrační foto.
Mladík v Mostě zapálil dva kontejnery a osobní auto. Mstil se

Koronavirová krize jeho svěřence připravila o těžce získané jistoty. Naštěstí pro něj ale projekt v Ústí nad Labem disponuje startovacím bytem pro mladé dospělé, kteří opouští dětské domovy. „V bytě bylo volné místo, a tak mi Standa nabídl se sem nastěhovat. Vůbec nevím, kde bych bez projektu a bez Standy dneska byl,“ vylíčil Joudal.

Město Ústí nad Labem startovací byty nemá. „Ale od letošního roku navýšilo příspěvek na podporu samostatného bydlení v rámci dotačního titulu pro nestátní sociální služby,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Vlach (ANO). To v podstatě znamená, že neziskovky na tyto účely mohou požádat město o příspěvek.

Leoš Mareš
Na autokoncert na mosteckém autodromu zbývají poslední lístky

Město do budoucna plánuje vybudovat byty pro potřebné například v Krásném Březně, kde v ulici Čelakovského vlastní bývalou ubytovnu. Počítá přitom s dotací na sociální bydlení od ministerstva pro místní rozvoj.

V červnu vedení města předloží návrh žádosti o dotaci zastupitelům. Podle náměstka primátora Pavla Tošovského (ODS) čekali na upřesnění podmínek dotace ministerstvem. „V ubytovně je 32 bytů, některé z nich by mohly sloužit i jako startovací. Což ale neznamená, že tam budeme ubytovávat problémové nájemníky,“ podotkl.

Ondřej pomoc z projektu Začni správně využívá od září loňského roku. „Můžete říct, že těžké to má během pandemie většina lidí a nejen ti, kteří vyrostli v dětském domově. Ale právě jim v této těžké době nejvíc chybí pomoc blízkých,“ dodala další z koordinátorek projektu Jana Fajfrová.

Hrad Hněvín v Mostě
Turisté mohou přijít do věže hradu Hněvín, otevřeno bude až do konce září

Anketa Deníku: Češi v pohybu
Kvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz.