„Osmdesát procent zmrzlo. Sklízíme tak jen dvacet procent,“ řekla včera Deníku jednatelka Českého vinařství Chrámce Kateřina Kreisingerová, podle které tak letos bude víno pravděpodobně dražší.

Pro milovníky burčáku je ale dobrou zprávou, že i když letos vinaři zažívají těžký rok, sladký mok bude. Na výrobu žádaného burčáku koupilo vinařství patnáct tun hroznů z Maďarska. Z nich se může vyrobit až dvanáct tisíc litrů zkvašeného moštu. Pozor ale, správný burčák se smí vyrábět jen z českých hroznů.

„Pokud je burčák vyroben z jiných hroznů než z českých, nesmí se mu říkat burčák, ale kvasící hroznový mošt, vyrábí se ale úplně stejně,“ vysvětlila Kreisingerová, podle které letos burčák bude sladší. Prodej sladkého moku začne po 22. srpnu.