Například Bečov obdrží podle plánu ministerstva financí o čtyři miliony korun více než v roce 2012: místo 13,2 milionu korun 17,2 milionu korun. „Rozpočet na příští rok budeme teprve připravovat, ale s touto částkou počítáme," sdělila včera Mosteckému deníku starostka Jitka Sadovská. S největší pravděpodobností obec peníze investuje do oprav chodníků, i když stát miliony nepošle najednou ale měsíčně po statisících.

Víska Patokryje má zbohatnout o víc než půl milionu. Podle odhadu ministerstva si polepší z 2,6 milionu na 3,2 milionu. Hodlá zvelebit obecní údržbářskou dílnu a zvýšit zaměstnanost.

„Část peněz chceme investovat do zaměstnání dvou obyvatel, kteří jsou v evidenci úřadu práce," řekl starosta Karel Řehák.

Obě vesnice spojuje členství ve Sdružení místních samospráv ČR, které bojovalo za spravedlivé financování obcí řadu let. Novelu zákona, která ubrala miliardy největším městům, označilo sdružení za klíčovou pro rychlejší rozvoj regionů. „Naše šestiletá dřina nebyla marná. V moři negativních zpráv je tato pozitivní událost opravdovou radostí," prohlásil Josef Bartoněk, předseda sdružení.

Nadšení nesdílí kritik vlády, v hodnocení opatrný ekonomický náměstek mosteckého primátora Karel Novotný. Pochybuje, že Most dostane navíc zhruba 16 milionů. „Já jsem v této záležitosti skeptik," řekl. Upozornil, že se jedná jen o odhad ministerstva. „Bylo by to příjemné a všichni bychom to ocenili, ale nejsem přesvědčen, že ta částka do městské pokladny připluje," dodal. Odvolává se na problém s jiným tokem státních peněz. Most měl k 31. červenci devatenáctimilionový propad z výnosu daně z přidané hodnoty. Koncem roku příjem z DPH klesne zřejmě až o 30 milionů, což je pro Most, který musí šetřit a škrtat některé investice, dost peněz.