Podle organizátorů zatracovaná „měsíční“ krajina hnědouhelné pánve v severních Čechách zdaleka není mrtvou zónou, ale rozbujelou zelenou džunglí plnou potenciálu. Tuto krajinu mají běžci procítit na vlastní kůži formou závodu, pochodu nebo doprovodného uměleckého a pohybového programu. Start je z plácku za duchcovským kinem Lípa v sobotu 14. června v 10 hodin. Trasa měří 15 až 17 km. Vítáni jsou i netrénovaní běžci, pomalí i rychlí chodci a zvědavci všeho druhu. Registrace začíná v 8 hodin na místě startu. Startovné je dobrovolné. Vyhlašování vítězů bude kolem 13. hodiny.

Spolupořadatel Jezerního běhu.Podle webových stránek pořadatelů vede trasa i místy se zákazem vstupu. Vstup na ni je možný pouze po podepsání příslušného dokumentu při registraci závodu a s viditelně umístěným startovním číslem, které účastníci obdrží při registraci závodu. Účast je na vlastní nebezpečí. V místě startu a cíle bude možnost zakoupit si občerstvení. Trasa bude jako v předchozích ročnících značená oranžovými spreji a barevnými fáborky.

Doprovodný a off program

Koncert Petra Linharta

Houpací sítě

Jitka Marelová zavěsí na místech příjemného rozhledu na trase Jezerního běhu houpací sítě ze svého projektu Sociální houpací sítě (lelkuje.me). Šijí je mladí lidé bez domova. Sítě budou volně k dispozici k lelkování v jezerní krajině během dne a umožní vám tak vnímat místního genia loci ze vzdušné a houpavé perspektivy.

Tvůrčí dílna

Během celého dne bude k dispozici množství výtvarných materiálů a artefaktů z výsypek, které budete moci volně používat a vytvářet tak vlastní umělecké objekty. Případně můžete několika tahy štětce nebo uhlem vyjádřit své dojmy z krajiny. Pro velký úspěch zopakujeme i letos výrobu jezerních šperků z materiálů nalezených na letošní trase běhu.

Jezerní běh „unplugged“

Po skončení oficiální části závodu a pochodu a po odstranění barevných fáborek vyběhne kolem páté hodiny odpoledne skupina tichých běžců (mezi nimi i samotní organizátoři závodu).

Jezerní běh organizují:

Ivana Růžičková
sociální antropoložka a průzkumnice tělesnosti v interakci s krajinou (Praha)

Věra Hutarová, socioložka a milovnice toulání v přírodě (Litoměřice)

Jan Setvák
amatérský badatel regionální historie a znalec jezerní krajiny (Litvínov)

Lucie Žeková, sociální antropoložka, vandrovnice a klidná síla skupiny (Praha)