Teď lze originální dílo umělce-dělníka Vladimíra Boudníka, zakladatele explosionalismu a přítele Bohumila Hrabala, zblízka poznat v Galerii Zlatá trojka městské knihovně. „Kolekce šestadvaceti strukturálních grafik vystavených ve Zlaté trojce patří k tomu nejlepšímu, co kdy v Česku v abstraktním umění vzniklo," sdělil ředitel knihovny Tomáš Ondrášek.

Na vernisáž přišly desítky nadšenců. Herec Miroslav Středa četl z knihy o Boudníkovi, Daniel Bleha zahrál na tenorsaxofon. Vzdali hold nevšednímu bohémovi, který byl akčním objevitel nových postupů. Bývá srovnáván s legendárním americkým malířem Jacksonem Pollockem.

I proto je výstava označována za výjimečnou a je údajně hodnotnější než kdysi vystavené dílo Warhola. „Je to zase něco jiného," sdělila jedna z návštěvnic.

V knihovně je to první letošní výstava. Delší pauzu způsobilo zatékání vody do sálů děravou střechou, která se teď začíná opravovat. Předtím hrozilo, že tající sníh či bouřka umění zničí.

Výstava Zraňující třpyt potrvá do konce června. Vznikla ve spolupráci s pražskou Galerií Moderna. Některé z obrazů jsou prodejné.