I přes nepříznivé podmínky mají bio potraviny a regionální výrobky ekologického zemědělství šanci na úspěch. „Chce to zřejmě čas a neustálou propagaci a osvětu. Ovšem nesmíme zapomínat na to, že Mostecko není typickým zemědělským regionem a zvláště z toho důvodu, že se nachází v tzv. deštném stínu, nemůže konkurovat vyhlášeným zemědělským lokalitám," uvedla Dana Kovaříková z Ekologického centra Most pro Krušnohoří.

Ke zvýšení prodejnosti lokálních potravin přispívá propagace výrobků a informovanost o jejich prodeji mezi obyvateli. Je však propagace místních výrobků dostatečná? „Okresní agrární komora Most každoročně připravuje soutěž o značku ,Regionální potravina Ústeckého kraje a soutěž O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – Kraje Přemysla Oráče. V Ústeckém kraji se do těchto soutěží letos přihlásilo nejvíce výrobků ze všech krajů v ČR – 140 výrobků do

Regionální potraviny a 159 výrobků do soutěže Přemysla Oráče," uvedla ředitelka Okresní agrární komory Ludmila Holadová.
Svou roli v prodeji bio potravin hraje i postoj společnosti. Obyvatelé Mostecka dávají přednost levnějším potravinám ze supermarketů, které se kvalitou nemohou rovnat těm z ekologického zemědělství. „V dnešní době stále převládá u většiny nakupujících ekonomické hledisko nad ekologickým. Chce to zřejmě více času a působit výchovně na spotřebitele, aby chápali nutnost podpory lokálních zemědělců, a z toho plynoucí výhody i pro ochranu životního prostředí," sdělila Kovaříková.

Trend bio potravin mostecký region zatím, zdá se, minul. Ovšem i přes neúspěch a následné zrušení farmářských trhů, si obyvatelé Mostecka našli jiný způsob, jak do svého jídelníčku zařadit místní potraviny.„Mnoho lidí využívá k nákupu lokálních potravin městskou tržnici, jen se na ni při hodnocení prodeje lokálních výrobků poněkud zapomíná. Lidé si vypomáhají i produkty z vlastních zahrádek, proč by pak měli nakupovat u farmářů? A zahrádkářů rozhodně neubývá," řekla Kovaříková.

V následujících letech by měla být na Mostecku více podporována živočišná výroba, díky které by mohlo přibýt v regionu více produktů s označením bio.
„V současné době se připravuje nová společná zemědělská politika 2015 – 2020, kde bude víc podporována živočišná výroba než dosud. Na Mostecku je živočišná výroba minimální a především v živočišné výrobě mohou být produkovány biovýrobky," dodala Holadová.

Jana Froňková