Bezdomovec žebral přímo v centru Mostu. „Je tu už hodinu a půl,“ řekl jeden z prodavačů, kteří ho pozorovali. Stejný žebrák nedávno prosil o almužnu u obchodního domu Central. Táhl z něj alkohol. „Slavil jsem narozeniny,“ vysvětlil. Z místa ho vykázal asistent prevence kriminality. „Nemá tu co dělat,“ uvedl.

Město s pomocí Evropské unie zaměstná velkou skupinu dalších asistentů, kteří se strážníky dohlédnou na veřejný pořádek. Bude se to týkat sociálně vyloučených lokalit, které již ovlivňují dění v centru. Novou základnu pro preventisty a hlídky chce mít radnice v problémovém sídlišti Stovka. První pokus koupit jednu z prodejen pro služebnu se nepodařil kvůli nesouhlasu opozice s cenou. „Připravuje se nový znalecký posudek,“ sdělil mluvčí radnice Petr Baraňák.

Hlídky městské policie na pravidelné pochůzce mosteckou Stovkou. Ilustrační foto
Úřady znovu prověří rodiny v chudinské části Mostu

Střed města je také místem, kam si lidé chodí pro dávky. „Nejvýznamnější z příčin zhoršování sociální situace rodin a důvodem, proč se rodiny ocitají v sociálně vyloučeném prostředí, je vysoká míra zadlužení,“ uvádí Strategický plán sociálního začleňování města Mostu na léta 2017-2019.

Kamera na magistrátu.
Obtěžování dětí u Sputniku míří na magistrát. V Mostě se šíří blbá nálada