Móda pití obyčejné vody se prosazuje i v některých restauracích na Mostecku. „Vodu z kohoutku zdarma nabízíme. Myslím si, že je to samozřejmost. Já sama vodu z kohoutku ráda piji," vysvětluje ředitelka Hotelu a restaurace Širák Jitka Vojířová.

V našem regionu se k podávání vodovody zdarma či za nepatrný poplatek hlásí devatenáct restaurací, z toho dvanáct mosteckých, pět litvínovských a po jedné v Meziboří a Korozlukách. V celém Ústeckém kraji ji nabízí dohromady 130 restauračních zařízení. Za poslední dva roky se tento počet ztrojnásobil.

Majitelé podniků se často obávají, že by tímto krokem mohli přijít o zisk. Ale opak může být pravdou. „Myslím si, že to zákazníky spíš přiláká. Pokud bychom jim vodu zdarma nenabídli, půjdou jinam," říká provozovatel restaurace Radniční Sklípek Jan Kasal. Výhodou také je ušetření skladovacího místa, které balené nápoje zabírají.

Podle údajů občanského sdružení Česko pije z vodovodu (www.zvodovodu.cz), které si klade za cíl snížit dopad balené vody na životní prostředí, podává v České republice vodu z kohoutku již přes 1900 restaurací. „Majitelé restaurací se snaží nabízet co nejlepší služby, mezi něž patří i podávání vody z kohoutku," popisuje trend Zuzana Cabejšková, předsedkyně sdružení. Ve většině evropských zemích je karafa pitné vody z kohoutku již standardem.

Balená voda nás přijde nepoměrně dráž, za litr zaplatíme v průměru pět až dvanáct korun. Pití z kohoutku vyjde až dvěstěkrát levněji. Ale nejde pouze o peníze. „Balená voda má obrovský dopad na životní prostředí," upozorňuje Vladimír Kočí z Vysoké školy chemicko-technologické.

Průzkumy sdružení Česko pije z vodovodu dokazují, že většina lidí nepozná rozdíl mezi balenou vodou a vodou z kohoutku. „Tři čtvrtiny navíc oznámkovali vodovodu stejně nebo lépe než vody balené," potvrzuje Zuzana Cabejšková.