Izolovat lidi bez příznaků, kteří šíří virus po Česku. A to hlavně před vánočními svátky, kdy se národ promíchá u stromečků. To byla hlavní motivace státního aparátu, ale i nadšenců, proč začít s bezplatným plošným antigenním testováním na covid-19. Kapacita nemocničních i soukromých odběrových míst se ale po polovině prosince rychle vyčerpávala. Proto se měli do testování na výslovnou žádost ministra Blatného dobrovolně připojit praktici. Ti ale vesměs měli práce nad hlavu. Iniciativě Lékaři pomáhají Česku se nicméně včas podařilo mobilizovat řadu ambulantních specialistů. Ve větších i menších městech Ústeckého kraje se zatím do testování zapojilo na pět desítek ordinací, řada z nich stomatologických, ale třeba i gynekologických. Testování bude pokračovat i v lednu.

Snaha pomoct státu, zamezit další vlně epidemie a dalšímu lockdownu, to byly motivy, s jakými na přelomu léta a podzimu vznikala iniciativa Lékaři pomáhají Česku. Spolupracuje s ní i Jiří Dušek. „Její jádro totiž tvoří lékaři z řad našich klientů,“ vysvětlil 36letý Ústečan, který jedná za zdejší firmu se softwarem pro zubaře a dentální hygienu XDENT.

První očkování vakcínou proti covidu-19 v ústecké Masarykově nemocnici
Nemocných covidem-19 přibývá po tisícovkách každý den. Velká ohniska však nejsou

Když si svého času volal se zakladatelem projektu, královéhradeckým stomatologem Radkem Mounajjedem, radili se, jak lidi kvůli testování netahat nikam jinam než k jejich lékaři, který jim během pár minut dokáže říct, jak jsou na tom. Návštěva stomatologa je podle Duška optimální. Člověk si u něj stejně sedne na křeslo a otevře pusu. Stěr je hotový hned, a než zubař pacientovi provede běžné procedury, je tu i výsledek. „Pak je na pacientovi a lékaři, jak s tím dál naloží. Ale aspoň vědí, do čeho jdou,“ shrnul jednatel firmy. Její ordinační software usnadňuje lékařům vyplňování dat o výsledcích testů do centrálního registru i vykázání úkonů na pojišťovny.

S antigenními testy stěrem z nosohltanu od poloviny prosince začal i teplický praktik Volodymyr Olishchuk. „Snažíme se pacientům poskytnout co nejširší péči. A ti mají o testy zájem. Máme na to prostor, tak jsme si řekli, proč bychom to neudělali,“ vysvětlil. Pro pacienty je podle něj test u jejich praktika výhodný díky servisu i rychlosti. „Než abychom pacienta honili po městě, aby se někam objednával, tak přijde k nám a za 15 minut má jasno,“ popsal lékař s tím, že test, který u něj v ordinaci používají, považuje za spolehlivý. V polovině uplynulého týdne otevřeli druhou krabici, o test tedy do té doby, hlavně před svátky, měla zájem asi padesátka pacientů. Asi čtvrtině z nich vyšel test pozitivní. Ke všem lidem, kteří na odběry přišli, přistupují v teplické ordinaci jako k potenciálně pozitivním.

Ilustrační foto
Holčička Daniela vykoukla na svět v roce 2021 tři minuty po půlnoci

„Sestry mají štíty a respirátory. Je na to samostatná místnost, testovaný se tedy nesetkává s ostatními pacienty. Nechá si udělat stěr a hned odejde, výsledek mu zavoláme,“ vylíčil Olishchuk.

Jiní praktici v regionu jsou ale přetíženi běžnou péčí a antigennímu testování se vyhýbají. Síť odběrových center považují za dostatečnou. Je to názor krajského předsedy Sdružení praktických lékařů Romana Housky, který ordinuje v Mostě a sbírá především postřehy svých kolegů na Mostecku. Do testování bezpříznakových pacientů se nehrnou i kvůli tomu, že se hovoří o poměrně velké chybovosti antigenních testů. „Myslím si, že my lékaři tady nejsme od toho, abychom po odpoledních lidem, kterým vůbec nic není, prováděli antigenní testy,“ shrnul Houska s tím, že zájemce lékaři z Mostecka můžou nasměrovat na odběrové místo do mostecké nemocnice a hned na několik soukromníků. Antigenní testy spíš udělají zjevně symptomatickým pacientům, kteří se v ordinaci objeví. Sám Houska ostatně neregistruje prakticky žádnou poptávku jeho pacientů o antigenní test.

Víc nadšení než benefit 

Pojišťovny proplácejí ambulantním lékařům antigenní test úhradou ve výši 350 korun. Nejlevnější test na trhu se dá sehnat za 150 korun. K tomu je ale nutné přičíst čas strávený testováním, náklady na větší množství ochranných pomůcek i na administrativu – výsledek testu totiž mají lékaři zadat do celostátního informačního systému ISIN mapujícího počet covid pozitivních v Česku. 

Antigenní testy budou pro lidi zdarma i po jejich původně naplánovaném konci, 15. lednu. Podle ministerstva zdravotnictví si tyto testy po 16. prosinci nechaly udělat statisíce Čechů.