Alergie na pyl břízy a pyl příbuzných rodů (líska, habr, jilm, buk, dub a topol) patří mezi nejrozšířenější v Evropě. "Alergici na pyl břízy mohou reagovat i na některé druhy potravin, například na mrkev, celer, fazole, brambory, kivi, banány a ořechy a další," oznámila Stanice pylové informační služby Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. 

Sezóna dubu podle odborníků teprve začíná, mnohem větší množství pylu produkují samostatně stojící stromy v parcích a jejich pyl může intenzivně působit na citlivé jedince v daném místě.

Středně silným alergenem je pyl habru, který hlavně zkříženě reaguje s výše uvedenými druhy. Koncentrace pylu vrb a tisu klesá, naopak roste množství pylových zrn čeledi Cypřišovité (Cupresaceae) – jalovce, cypřiše a zeravy.

Pyl jasanu patří do skupiny středně silných alergenů a spolu s břízou dosahuje nejvyšší koncentrace v ovzduší. Alergologický význam pylu javorů je malý, koncentrace vzdušných plísní je zatím nízká, s oteplováním poroste.

"V následujících dnech a týdnech očekáváme další nárůst koncentrace pylu břízy, dubu, buku, jilmu a jasanu," dodala pylová služba ve své zprávě.