Zapište si termíny do svého diáře! Především vy, kdo jste si v minulých letech vyjeli s handicapovanými účastníky tradiční Tour de Labe alespoň v jedné etapě a podpořili tím dobrou věc. Již loni tour od pramene řeky Labe v Krkonoších do saského Bad Schandau přilákala dost zájemců.

Její motto „Labská stezka pro všechny“ bylo pozvánkou pro vozíčkáře, sluchově a zrakově postižené na dvoukolech, mentálně postižené s jejich asistenty, ale také pro rodiny s dětmi.

V letošním roce se už pojede jako „Tour de Labe pro všechny“, jak informoval Jan Ritter, předseda občanského sdružení Labská stezka z Nymburku, která před lety s pořádáním cyklojízd před lety přišla.

Cíl jízdy

Cílem jízd Tour de Labe je pozvat cyklisty a vozíčkáře na trasu od pramene Labe na hřebenech Krkonoš po Labské cyklotrase do zajímavých měst, obcí i do polabské přírody. Ten zůstává stejný samozřejmě i pro letošní rok, nicméně dochází k zásadní změně v termínu. Letos se totiž bude vyjíždět po trase Labské stezky vždy jen na dva dny. „Půjde vždy o první víkendy v měsíci od června do října. Začínáme 2. června hvězdicovou jízdou na Labskou boudu se společenskou party,“ sdělil Jan Ritter.

Vyznačit k prameni

Jak dodal, bylo rozhodnuto Labskou boudu nebourat, „Prosadili jsme, že je nezbytná jako startovní bouda pro Tour de Labe,“ usmívá se předseda sdružení. „Také jsme zařídili, že až k Labské boudě se může minimálně do 30. června 2012 jezdit na kole,“ dodal.

Občanské sdružení Labská stezka podle slov Jana Rittera pracuje na vyznačení prodloužení cyklotrasy, které zatím končí ve Vrchlabí. „Bude se prodlužovat značení z Vrchlabí přes Benecko na Mísečky a k prameni Labe.“

#nahled|https://g.denik.cz/54/dd/20120118_tour_de_handicap__4__denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/54/dd/20120118_tour_de_handicap__4_.jpg|Tour de Labe se v minulých letech jela jako etapová propagační jízda s cílem mapovat na Labské stezce bariéry. Jak dokumentuje první snímek ze září 2010, největší překážkou jsou labská zdymadla na Střekově v Ústí.#

Od soboty do neděle

Jednotlivé dvoudenní etapy letošní Tour de Labe budou startovat v sobotu ráno a končit v neděli navečer s následným přesunem účastníků po železnici.

Zájemce z Ústeckého kraje budou asi nejvíce zajímat etapy, které se uskuteční v regionu nebo jeho blízkém okolí. Na ty dojde v září a říjnu. Z Račic přes Roudnici nad Labem, Litoměřice, Velké Žernoseky do Ústí nad Labem se pojede v sobotu 1. září. V neděli 2. září jízda pokračuje z Ústí nad Labem po trase Velké Březno Děčín Bad Schandau.

Pro toho, kdo by se rád podíval dál k sousedům, se naskýtá možnost o měsíc později. V sobotu 6. října se startuje z Bad Schandau na Königstein a dále přes Pirnu a Drážďany do Radebeulu. Z něj se pak odjíždí v neděli 7. října do Míšně a cíl je v Riese.

Vyzkoušej nové!

Pro toho, kdo v uplynulém roce nestihl vyzkoušet nově připravené úseky Labské stezky na území Ústeckého kraje, je Tour de Labe 2012 jednou z možností, kdy to napravit.

Otevření prvního úseku z Valtířova přes Velké Březno do Přerova loni vyřešilo zejména jednu z nebezpečných částí, kde cyklisté dříve museli využívat silnici č. 261 vedoucí v těsné blízkosti řeky a železnice. Požadovanými úpravami prošel také úsek mezi Litoměřicemi a Třebouticemi.

Cyklostezka z Ústí nad Labem směrem na Litoměřice v současnosti končí v Církvicích. Právě odtud se v budování kvalitního povrchu letos bude pokračovat do Libochovan a podél Labe až k přívozu ve Velkých Žernosekách.

Celková délka Labské stezky na území Ústeckého kraje z Dolního Žlebu až na hranice se Středočeským krajem činí 96,5 kilometru.