„Uvedení celkem 19 premiér, z toho osmi oper, pěti baletních představení, dvou galavečerů a čtyř představení drážďanské Mladé scény,“ oznámila veřejnosti intendantka Semperovy opery Dr. Ulrike Hessler.

Již 30. září se milovníci opery mohou těšit na premiéru Verdiho tříaktového operního melodramatu Maškarní ples (Un ballo in maschera), který je nastudován v italštině a doprovázen německými titulky. Uváděcí matiné se koná 25. září v nových prostorách Semper 2 a přibližně 45 minut před každým začátkem představení se diváci v suterénu opery mohou zúčastnit bezplatného uvedení do děje díla (v němčině).

A i tuto sezonu přibude v repertoáru opery další české dílo, tentokrát to bude Švanda dudák skladatele Jaromíra Weinbergera a premiéra tohoto představení proběhne 24. března 2012.

Dalšími premiérami je například Mozartova slavnostní opera o dvou aktech Titus (La clemenza di Tito, 26. května 2012), Donizettiho dvouaktový melodram Nápoj lásky (L’elisir d’amore, 28. dubna 2012) či dramma per musica ve třech aktech Alcins od Georga Friedricha Händela (29. října 2011).

Z baletu je to pak Čajkovského Louskáček v choreografii Aarona S. Watkina a Jasona Beecheyho (26. listopadu 2011), který je inscenován ve spolupráci s drážďanskou taneční školou Palucca.

„Co člověk nezná, po tom jeho srdce netouží,“ řekl kdysi Zoltán Kodály. Proto drážďanská opera myslí na přiblížení operního žánru těm nejmladším. A z tohoto důvodu vznikla „Mladá scéna“, jejímž cílem je speciálně pro mladé diváky objevovat a rozvíjet nová témata a nové formy zprostředkování hudebního divadla. „Mladá scéna“ uvede tuto sezonu premiéru hudební pohádky Vánoční husa v nastudování od Christiane Hossfeld podle stejnojmenného příběhu Friedricha Wolfa (24. listopadu 2011).

V polovině prosince pak premiéru dvou hudebních pohádek Péťa a Vlk od Sergeje Prokofjewa a pohádky Jakub Pestrokřídlý od Miroslava Srnky (v němčině). V únoru 2012 to bude premiéra jednoaktové hudební pohádky Princezna na hrášku od Ernsta Tocha podle Hanse-Christiana Andersena (26. února 2012, v němčině). A premiérovým vrcholem se 8. července 2012 stane hudební divadlo a taneční revue Konference zvířat, ve které účinkuje 150 dětí a mladistvých, stipendistů programu FairTalent určeného na podporu sociálně slabých rodin.

Dílo „Konference zvířat“ bylo vybráno z textů známého německého spisovatele a drážďanského rodáka Ericha Kästnera.

V minulé sezoně přilákala Mladá scéna na 20 tisíc diváků, proto se plánuje její rozšíření.

Vstupenky na všechna představení je možné zakoupit na internetu online. Na české internetové stránce opery najdete mj. bližší informace o slevách pro děti a studenty a zvýhodněném rodinném vstupném.

Užitečné informace

Semperoper Dresden
Theaterplatz 2, 01067 Dresden
Více na: www.semperoper.de (CZ/DE/EN)

Seznam premiér: http://www.semperoper.de/cz/opera/premiery.html (CZ)