Tradiční slavnosti vína se znovu ponesou v pohodovém a klidném duchu s důrazem na historický odkaz našich předků. Již od pátku ovládnou Mírové náměstí historická řemesla, jejichž praktické ukázky bude možné zhlédnout v rámci stylového jarmarku s množstvím dobových stánků s nejrůznějším sortimentem. Historický program je připraven ve spolupráci se Společností pro zachování kulturního dědictví, historie a romantiky, a máme se tedy jistě na co těšit.

Dvoudenní program na historické scéně složený z představení kejklířů, komediantů, šermířských utkání, divadelních her, dobových tanců a hudby, loupežnických půtek a žonglérů s ohněm, doprovodí Rytířské hry pro dospělé i děti, sokolnické ukázky a mnoho dalšího. Chybět nebude ani katovská dílna s mučícími nástroji, výstava chladných zbraní a zbrojí či mincovna.

Pro malé i velké nebojsy je připraveno v pátek od 18 hodin Strašidelné sklepení pod náměstím.

Průvod císaře vyjde od gotického hradu

Samozřejmostí bude i velkolepý královský průvod v čele s Karlem IV., který projde městem v sobotu. Průvod letos vyjde od vinárny zrekonstruovaného Gotického hradu ve 14 hodin a Lidickou ulicí dorazí k hlavnímu pódiu před radnicí na Mírovém náměstí.

Na nádvoří gotického hradu je na sobotu připravena miniscéna, kde každé dvě hodiny odehraje divadelní soubor Li-Di hravou pohádku o strašidlech s názvem Agentura Sáhodlouho.

Výbornou příležitostí a zpestřením celé akce tak bude pro všechny návštěvníky možnost spojit Vinobraní s návštěvou Svatostánku českého vinařství, kde naleznou stálou expozici o víně, vinařích a vinařství.

V mezičase se mohou děti povozit tamtéž na historickém kolotoči nebo využít klasické pouťové atrakce na Tyršově náměstí.

Program zahájí cimbálová muzika

Na hlavním pódiu před litoměřickou radnicí zahájí páteční program v 16 hodin cimbálová muzika, následovaná country v podání dámské kapely Od plotny skok, Big bandem BONIT z Ústí nad Labem a závěr večera bude patřit ABBA World revival.

V sobotu začíná program na Hlavní scéně již v 10 hodin. Připravena je pestrá směs žánrů a stylů. Začíná známá Mistříňanka, kterou vystřídá špičková country v podání Petra Kocmana s kapelou. Po slavnostní ceremonii - přivítání Karla IV. představiteli města Litoměřic, následují vystoupení Davida Deyla, Republic of two, Banjobandu Ivana Mládka a až do půlnoci bude návštěvníkům hrát skupina Ferit.

Dominikánské náměstí bude již tradičně patřit oblíbené Jazzové scéně, jejímž vrcholem bude zcela jistě ve 22 hodin Martin Kratochvíl a JAZZ Q., které vystřídá páteční Explosive stage složenou z techna, house a drumandbass.

„Věříme, že si každý v rozmanitém programu najde svého favorita, že počasí nám bude nakloněno a všechny návštěvníky čekají jen příjemné zážitky a hezké chvíle strávené s přáteli nad nad sklenkou dobrého vína nebo burčáku,“ přeje si za pořadatele Vinobraní ředitelka Městských kulturních zařízení Věra Kmoníčková.

Program Vinobraní 2011 v Litoměřicích:

Pátek 23. září

CELÝ DEN Historický jarmark stánky s ukázkami řemesel, prodej řemeslných výrobků.

Hlavní scéna - Mírové náměstí
16:00 Cimbálová muzika, 18:00OD PLOTNY SKOK, 20:00 Big Band BONIT z Ústí nad Labem, 22:00 ABBA WORLD REVIVAL

Historická scéna Mírové náměstí

16:00 Zahájení slavností, úvodní ballabile účinkujících, Texty o historii Litoměřic, 16:30 Historické a lidové písničky part I., 17:00 Kejklířské kousky, 18:00 Mistři ostrého meče a tupého pohledu - vyprávění z litoměřické katovny, 18:00 - 20:00 Strašidelné sklepení - procházka historickými sklepy se strašidly a pohádkovými postavami, 18:30 Historické a lidové písničky part II., 19:00 Bujaré tance gotických krčem a veselic, 19:15 Historické a lidové písničky part III., 19:45 Večerní průvod rytířů s loučemi, 20:30 Kdo z nás - rytířské turnaj na počest Litoměřickému vinobraní,o Královnu vinobraní a nejlepší Litoměřické víno, 21:00 Ohňové kejklování žongléři, tance v záři ohňů

Dominikánské náměstí - EXPLOSIVE STAGE

16:00 Don Wende (house), 18:00 Karlos. X (tech-house), 19:00 Kazuyoshi (tech-house), 20:00 Dino (drumandbass), 21:00 Dave (drumandbass), 22:00 Motive (techno), 23:00 Paskvill (techno)

Sobota 24. září


Divadelní představení, historické a dobové tance, historické a dobové kapely, kejklíři a komedianti, žoldnéřská ležení, soutěže a hry, koně v průvodu, doprovodné programy. Od 14:00 hodin průvod městem příjezd krále Karla IV. Průvod všech účinkujících pestrost historických kostýmů a nesených praporů zemských znaků českého lva a moravských a slezských orlic, za podpory sugestivního rytmu bubnů, vyvrcholí v slavnostní zahajovací ceremonii. Král projevuje náklonnost k Litoměřicím, potvrzuje práva a privilegia města a žehná jeho obyvatelům. Radním a hostům uděluje čestné tituly a hodnosti u jeho dvora. Představuje svůj dvůr, rytíře, kejklíře a komedianty i fraucimor v bujarých tancích v krátkých vstupech před pódiem. Předává hostům a radním symbolickou památeční minci „dukát Karla IV.“ a přeje Litoměřickým a vinařům bohatství. Poté předává herold slovo hostům na pódiu ke krátkým projevům a zdravicím.

Hlavní scéna - Mírové náměstí

10:00 Mistříňanka, 12:00 Petr Kocman a band, 14:00 Historický průvod, 15:00 David Deyl, 17:00 Republic of Two, 19:00 Banjoband Ivana Mládka, 21:00 Ferit

Historická scéna Mírové náměstí

10.00 Slavnostní otevření a zahájení jarmarku. Úvodní ballabile účinkujících, 10.15 Půtky měšťanské šermířské představení, 11.00 Kejklíři a žongléři, 11.30 Lotři lumpi a loupežníci, 12.00 Bujaré tance gotických krčem a veselic, 12.30 Sokolníci ukázky letů dravých ptáků, 13.00 Veselé vyprávění z katovské dílny, 13.30 Historické a lidové písničky, 14.00 Příjezd krále Karla a jeho družiny. Slavnostní ceremonie. Posvěcení požehnání vína Králem, 15.00 Hudba a písničky středověku, 16.00 Barceletta di pitore pouliční představení komedie del arte, 17.00 Kejklířské kousky, 17.30 Mistři ostrého meče a tupého pohledu - vyprávění z Litoměřické katovny, 18.00 Historické a lidové písničky, 18.30 Mistři kordu a rapíru šermířské představení, od 19 hodin stejný program jako v pátek.

Dominikánské náměstí - JAZZOVÁ SCÉNA

12:00 Veteran jazz band, 6:00 SWING QUARTET BOHEMIA, 18:00 COFFEE BREAK, 20:00 FUNNY FELLOWS, 22:00 JAZZ Q Martin Kratochvíl