Nejvhodnějším začátkem pro výuku lyžování je podle odborníků věk mezi čtvrtým a pátým rokem, kdy dítě dosahuje největších lyžařských pokroků, bez problému koordinuje pohyby, udrží rovnováhu a nemá problém pohybovat se v pevných lyžácích.

„S lyžařskou výukou se nedoporučuje začít před třetím rokem. Dítě se velmi rychle unaví a jeho výsledky pravděpodobně nebudou příliš úspěšné, což by ho mohlo do budoucna odradit,“ potvrzuje i zkušená lyžařská instruktorka a specialistka na dětskou výuku Sylvie Dlouhá z Asociace profesionálních učitelů lyžování.

„Nikdy není dobré dítě nutit do jakékoliv činnosti. Výuka lyžování není výjimkou. Když dítě brečí už v autě, nikdo z toho nic nemá. Trápí se dítě i instruktor,“ říká Luděk Trávníček z Lyžařské školy Sport club tigers na Ještědu.

Poslechne spíše instruktora

Rodiče, kteří jsou dobří lyžaři, mají zkušenosti se základní lyžařskou metodikou a hlavně pevné nervy, se mohou bez problémů pustit do výuky svých ratolestí sami. Ušetří peníze a nebudou se muset přizpůsobovat časovému rozvrhu lyžařské školky.

Nevýhodou rodinné výuky ale bývá prakticky vždy absence kolektivu vrstevníků a někdy také problémy s nedostatkem autority. „Dítě poslechne spíše instruktora než rodiče,“ sdílí svou zkušenost Sylvie Dlouhá.

„Dětská lyžařská škola většinou disponuje řadou výukových pomůcek, zázemím i zkušenostmi a výuka se stává pro děti hlavně zábavou, a ne drilem, “ dodává lektorka lyžování.

Dospělý může být samozřejmě nablízku a sledovat první úspěchy malého lyžaře. „Rodiče se občas zlobí, že dítě celý den jen „šlape na sněhu“ a za celý den ani jednou pořádně nesjelo kopec.

Jenže výkony nemůže podat hned, důležité je, aby ho to bavilo a aby zvládlo základy. Když se podaří tyhle dvě věci, je vyhráno a pak už se s ním můžete postupně vydat na jakoukoliv sjezdovku,“ potvrzuje i zkušený instruktor Radek Matějů.

Kam s ním?
Komenského heslo „Škola hrou“ je nejlepším způsobem, jak děti nejen naučit lyžařskou techniku, ale také jim předat radost z pohybu. Dobrý instruktor lyžování musí být kreativní a zároveň přizpůsobit výuku věku a schopnostem dítěte.

„Pro malé děti vybíráme spíš instruktorky než instruktory, protože mají k těm nejmenším přirozeně blíž. Samozřejmě, že používáme i jinou metodiku. Malému dítěti těžko vysvětlíte, co je to pluh, ale formou hry je to mnohem snazší,“ přidává svou zkušenost Luděk Trávníček.

Jak dlouho má výuka trvat?
A délka výuky? Podle něj by výuka v jednom dni neměla přesáhnout 1,5 hodiny. Základních lekcí by podle lektora mělo být 8 – 12. Zkušenost a jistotu ale získává zhruba po roce.

Při lyžování bychom měli mít na zřeteli, že provoz na sjezdovce podléhá určitým pravidlům. Dítěti bychom je měli vštěpovat stejně důsledně, jako je učíme správně přecházet silnici.

Pro začátečníka co nejkratší
U výběru lyží je důležité zohlednit nejenom výšku a váhu lyžaře, ale i jeho dovednosti a fyzickou sílu. Většina rodičů koupí pro své děti zbytečně dlouhé lyže, se kterými nemohou zatáčet ani brzdit.

„Pro začátečníky do 6 let jsou vhodné lyže co nejkratší (po prsa), s velkou flexí a středním krojením,“ radí Sylvie Dlouhá z Asociace lyžařských školek.

Také lyžařské boty musí dokonale sedět a neměly by bránit při pokusu o náklek. Odborníci varují před tím, aby dítě s větší nohou „podědilo“ boty po dospělém. Ve hře je totiž i výška boty, která u dětské nohy končí jinde, než by měla, a při pádu může vést ke zlomenině bérce.

Úzké lyže nebo široké prkno?
Jízda na širokém prkně s nejrůznějšími parádičkami zažila svou největší slávu před pěti lety. „V současné době začíná sjezdovky ovládat freestylové lyžování,“ říká Luděk Trávníček, který je zkušeným lektorem nejen lyžování, ale právě i snowboardingu.

U dětí, které často vidí vzory ve svých starších sourozencích, zájem ale přesto trvá. Pokud tedy vaše ratolesti slovo „prkno“ skloňují ve všech pádech od rána do večera, měli byste mít na zřeteli několik důležitých rad.

Věk
Pokud se snowboardem začíná dítě mladší deseti let, vždy by mělo mít za sebou základy lyžování.

„Dítě už z lyží ví, co je to skluz a nebojí se! Začít rovnou s prknem doporučuji až u starších dětí či dospělých,“ říká po mnohaleté zkušenosti Trávníček. Spodní hranice pro začátek jízdy na prkně by podle něj neměla klesnout pod sedm let.

Odborné vedení
Dítě by mělo začínat vždy pod odborným vedením. „Díky speciálně vypracované metodice, kterou užívají snowboardové školy, pochopí základy už během 2-4 hodin, což je rozhodně lepší, než kdyby se bez efektu trápilo na sjezdovce celý týden. Navíc se naučí respektovat pravidla a vyvaruje se nebezpečných úrazů,“ zdůraznil Trávníček.

Vybavení
Vybavení není zase tak lacinou záležitostí. Navíc hrozí riziko, že to dítě přestane bavit a doma vám zůstane kompletní vybavení.

„Z hlediska bezpečnosti i kvality je rozhodně vždycky lepší nakupovat prkno, ale i další vybavení ve speciální prodejně. Rozhodně bych nedoporučoval různé obchodní řetězce. Ale v každém případě bych ještě před nákupem vybavení nechal dítě jízdu na prkně vyzkoušet. Vybavení si můžete půjčit v lyžařské školce, jejichž součástí bývá i půjčovna,“ říká Trávníček.

„Před Vánocemi bývá docela pravidlem, že k nám lidé děti do školy posílají, aby věděli, že dárek se nemine účelem,“ podtrhuje svá slova zkušeností.

Standardní součástí vybavení by měla být helma a chránič páteře.

Délka prkna
Doporučuje se po bradu dítěte, maximálně k nosu.

Kratší prkno znamená špatnou stabilitu, delší se hůře ovládá.

Špatné návyky
Výuka s odborníky má ještě jeden důležitý aspekt a sice – vyvarujete se zlozvyků. Těmi jsou podle Trávníčka hlavně jízda na zadní noze a protirotace do oblouku.

„V prvním případě se nevyužije prokrojení prkna a chybí stabilita. Při protirotaci se víc nadřou a prkno je hůře ovladatelné,“ upozorňuje Trávníček.

Kolem čtyř stovek za hodinu

Každý rodič, jehož dítě absolvovalo výuku v lyžařské školce, vám potvrdí, že šlo o dobře investované peníze jak z pohledu peněženky, tak i vašich nervů.

Ceny školek se pohybují zhruba kolem 400 korun za hodinu a dítě. Při dvou dětech se cena snižuje zhruba o stokorunu. K tomu lyžařské školky nabízejí různé bonusy. Například na Severáku je v ceně zahrnuto i půldenní hlídání v herně.

Lyžařské vybavení pro dítě pořídíte v půjčovnách na Ještědu či v Jizerských horách zhruba za 200 korun, na snowboard do 400 korun.