Sportování zde nabízí celou řadu možností. Vedle klasicky stále nejoblíbenějších klasických běhů a sjezdů je adrenalinové exotické sportování jen pro jednotlivce, stejně jako některé finančně náročnější druhy. Víkendová návštěvnost Jizerských hor je až dvacet tisíc lyžařů. Jsou léta, kdy se na sníh jezdí už od listopadu, většinou však začíná sezona těsně před Vánocemi, její zakončení je někdy až v polovině dubna.

Nejčastěji je provozován v celém kraji běh a sjezd. Lyžařské areály najdete po celém Liberecku na severu počínaje bohatou nabídkou Jizerských hor, k východu ke Krkonoším, na jihovýchod a jihozápad nemají příliš velkou nabídku, ale k uspokojení lze najít terény i v Lužických horách.

Běžkařská aréna

Běžkařské terény v Jizerských horách jsou nejatraktivnější pro všechny lyžaře v nejznámějším Bedřichově se službami mazání, úschovnou a atraktivním startem Jizerské padesátky. Lyžařská magistrála je stále upravována a nástupní místa jsou dostupná i městskou dopravou z Liberce a Jablonce nad Nisou. Oblíbené kiosky uprostřed hor poskytují příjemné odpočinutí a chutné občerstvení. V provozu jsou stopy i v Libverdě a Novém Městě pod Smrkem, oblíbený je nástup ze Smědavy nebo od Mořiny z Příchovic.

Z Kořenova navazuje magistrála na krkonošské stopy. Centra Vesec v Liberci, kde se konalo mistrovství světa v klasickém lyžování, v Harrachově a v Břízkách na Jablonecku využívají především závodníci, ale jsou přístupná i amatérům. Náročnější terén najdou běžkaři v Harrachově, Mísečkách, hřebenovky Krkonoš jsou však pro běžné turisty nepohodlné a nebezpečné.

Místních okruhů najde běžný lyžař bohatě v každé obci. Tratě upravují také na Polevsku, tam pořádají zkraje roku závod Zlatá lyže Lužických hor, pod Kozákovem a u Železného Brodu. V řadě míst jsou pořádány nejen závody dětí, ale i přebory závodníků, vedle hladkých běhů a vhodné tratě zde nacházejí i orientační běžci. V Břízkách je možné vyzkoušet biatlon.

Sjezdování na každé stráni

Sjezdaři mohou využít služby četných lyžařských škol v každém větším centru, stejně jako půjčoven. Jen v Ještědském areálu fungují čtyři půjčovny a dvě lyžařské školy. Ten je zároveň s jedenácti kilometry sjezdovek jedním z největších areálů v kraji vedle Pasek nad Jizerou, Rokytnice, Tanvaldského Špičáku a Harrachova. Nenáročné terény pro rodinnou rekreaci nabízejí především Jizerské hory po celé délce jižní části. Známé jsou Albrechtice, Desná, Josefův Důl, Jilemnice, Zásada, Smržovka.

Mládež využívá malé areály pro snowboardy třeba v Pekle a u Lucifera, U Čápa, na Pohodě, v Selském Dvoře nebo na Mýtinách. Nová centra vznikla na Ještědu nebo pod Javorníkem či v Bedřichově. Třetina harrachovských sjezdovek se nalézá rovněž v Libereckém kraji, a to jsou mimo již jmenované ve Vysokém nad Jizerou, Poniklé, Kořenově, Jablonce nad Jizerou. Obří snowboardový areál byl vybudován v Rejdicích, kde se také bude konat Zimní olympiáda mládeže.

Vleky i lanovky fungují celý týden, ale oblíbené je i večerní lyžování ve velkých areálech běžně od šesti hodin. Tam zpravidla jsou sjezdovky i při nedostatku přírodního sněhu sjízdné díky zasněžování. Většina parkovišť je zdarma a je vybavena i sociálním zařízením. Výrazně se zlepšily služby informačních center, mnohde otevřených i o víkendech, a dostatečná je nabídka občerstvení.

Adrenalinové i odpočinkové řádění

Vedle klasických lyžařských disciplín je zimní sportování obohaceno o celou řadu adrenalinových aktivit, ať již jsou to jen odpočinkové jako jízda na saních s koňmi, na motorových skútrech, na lyžích se psy, koňmi, nebo „divočejší“. Mezi ně patří třeba Tri ski, snowtubing, skijöring, snowtrampoline, snowzorbing, snowkiting a další.

Zpracoval Milan Turek