Patrně z dob školních výletů vám utkvěla v hlavě informace, že Kost nese své jméno z dob husitského plenění.

Na hradu si údajně vylámal zuby i tak tvrdý vojevůdce, jakým byl sám Jan Žižka, jenž o něm údajně prohlásil, že je tvrdý jako Kost. Což je obecně uznávaný omyl. Jan Žižka ji totiž úplně minul.

Kdo byl tajemný zakladatel Costi?

Ve skutečnosti, tedy alespoň podle současných průvodců nese hrad označení podle prvního majitele. Beneše z Vartemberka, který si nechával říkat Benesius di Costi. Costi znamená v překladu něco jako „kamenný“ nebo „tvrdý“.

Hlavním cílem byla v temných a loupeživých dobách středověku nedobytnost, a tak si zakladatel Kosti vybral místo na skále, kryté ze všech stran zalesněnými kopci. Výhodou Kosti bylo po staletí to, že ji nepřátelé vždy spatřili až na poslední chvíli.

Benešův syn se stal jedním z nejbližších spolupracovníků Karla IV. Jak šly dějiny, hrad se stal postupně majetkem rodu Bibrštejnů a Lobkoviců. Kryštof Popel z Lobkovic tu nechal vybudovat místní pivovar a Lobkovický palác.

Dalším v řadě majitelů Kosti byl starý známý Albrecht z Valdštejna, který koupil Kost v 17. století. Jeho plány na změnu hradu ve venkovské sídlo zmařila úkladná vražda a na dveře už klepou Černínové. Ti hrad změnili v sýpku a nechali jej chátrat. Bývalou pevnost kupuje Kazimír Netolický. Rod však vymřel po meči, a tak se dědičkou stává Anna Marie di Borgo Netolická a začíná se psát slavná kapitola Kosti. Právě ona se totiž sňatkem pojí s rodem Kinských.

Rod Kinských sází na humor i zbraně

Už dědeček Anny Marie – Ital Flámino dal Borgo – přijel do Čech zhlédnout svůj nově nabytý majetek. Za tímto účelem se naučil česky a jeho vnučka Anna pak pendlovala mezi Čechami a Itálii až do poválečného zestátnění hradu. Tehdy se změnil v muzeum gotického a renesančního umění.

Dnes – poté, co hrad restituoval Norbert Kinský – prochází Kostí klasická prohlídka. „Nutno říct, že správa hradu velmi dbá na výběr průvodců, tak je zábava zaručená i pro ty, kteří běžně prohlídku památek přetrpí jen kvůli rodičům nebo manželce,“ tvrdí správce hradu.

Protože Giovanni Kinský, jeden ze synů Norberta a dnešní majitel hradu, holduje střelným zbraním, jsou ojedinělou součástí zdejší expozice. Výstava historických pušek a hradebnic sice není tak rozsáhlou kolekcí, jakou nabízí například Frýdlant, i tak jde však o sbírku unikátní.

Kulturní tipy
5. -7.8. 2010
Divadelní představení Dracula

10.8.2010
Koncert skupiny George & Beatovens
aneb slavíme 45let trvání a vzpomínáme na Petra Nováka
od 20:30

11.8.2010
Koncert skupiny Blue Effect
aneb potřetí na hradě Kost - Radim Hladík, Jan Farmer Obermayer, Lešek Semelka, Viktor Sodoma a další od 20:30Prohlídkové okruhy a údolí Plakánku

Jsou na Kosti celkem tři. První vás provede historií rodu Kinských. Patrně největším lákadlem je nádherná černá kuchyně z dochovaným inventářem.

Druhý okruh je pro silné povahy. Pracovní název „Mučírna“ napovídá, že se bude tajit dech. Ukáže například, podle čeho středověká církev poznala skutečné čarodějnice. V kleci, která je tu kromě jiného k vidění, spustila podezřelou ženu pod vodu. Když ji po pěti dlouhých minutách vytáhly a nebožačka přežila, bylo to důkazem nečistých sil a podezřelou čekalo upálení…

Pokud máte rádi atmosféru podhradí, a ta je na Kosti skutečně úžasná, ale vaše ratolesti se obejdou bez sáhodlouhých výkladů s průvodci, využijte prázdninového zkráceného okruhu, který vás provede hradem letem světem za půl hodiny za snížené vstupné.

Pokud se vydáte na Kost, je škoda odjet po prohlídce autem. Zkuste si naplánovat cestu jednou z nejhezčích částí chráněné krajinné oblasti Český ráj. Z velké části za to vděčí právě siluetě majestátního gotického hradu, který se nad údolím Plakánku vypíná přes šest staletí.

„Na okružní naučné stezce uvidíte lidovou architekturu, projdete se mezi pískovcovými skalami, nadýcháte se čerstvého vzduchu, prosyceného vůní vodomilných rostlin – sasanek, kosatců i vzácných orchidejí a třeba dokonce spatříte chráněného raka,“ zvou ochránci přírody.

Cesta je to pěkná pěšky i na kole. A nezapomeňte hned v podhradí prozkoumat tajemná skalní sídla, podobná skalám v dalekém Turecku či příbytek kde žily dvě hádavé vdovy.