Úplně cizí lidé sem nosí také dárky: notebook a mobilní telefon. Nemocnému Patrikovi, který už pátý týden chybí na zdejším gymnáziu, se budou hodit.

„Peníze hned odpoledne uložíme Patrikovi na jeho první vkladní knížku,“ řekla včera ředitelka domova Blanka Stádníková.

„V létě za ně pojede na ozdravný pobyt a zbytek chceme schovat na jeho vysokoškolská studia. Patrik je jediný z našich 72 dětí, který se velmi dobře učí. Dvakrát týdně teď za ním jezdí studenti z Mostu a pomáhají mu doučit se zmeškanou látku.“

„Jsem moc ráda, že už je Patrik z nejhoršího venku a pomohlo tolik lidí,“ řekla Kateřina Zajíčková, která sbírku na Facebooku založila a peníze včera v dětském domově předala. Patrik se předávání neúčastnil. „Potřebuje čas, aby se s otřesným zážitkem vyrovnal. Chceme ho chránit před veřejností, i když všem samozřejmě moc děkujeme,“ řekla Stádníková, která pro Patrika organizuje také pomoc psychologa.

Patrika při cestě za mámou napadli romští výrostci. Chtěli ho okrást, ale když neměli co, téměř ho ukopali k smrti. S natrženou slezinou, zlomenými žebry a poraněnou ledvinou a plícemi ho pohodili u Krupky do potoka.

Pomstili se tak „za všechny cikány v Hitlerových koncentrácích.“ Pachatelé jsou obviněni z loupeže a rasově motivovaného útoku, vzhledem k věku 17 a 13 let je však čekají mírné tresty. Přísné potrestání požaduje již 7 932 lidí, kteří se na internetu podepsali pod petici Chceme stejný metr.

ZPRACOVALA Hana Vojtová