První demonstrace proti islamizaci, oprava silnice, první jablečné hody se soutěží, první Den architektury a veselice k Svátku seniorů. Mostecké 1. náměstí, které je obvykle prázdné, čeká nejpestřejší program od různých pořadatelů.

Ve středu 28. září ve 14 hodin, kdy je státní svátek Den české státnosti, začne na 1. náměstí demonstrace Úsvitu a Bloku proti islamizaci (BPI). „Měla by být klidná. Je to hlavně předvolební mítink," řekl Mosteckému deníku poslanec David Kádner z Úsvitu. Náměstí bude přes dovezenou obrazovku přímým přenosem spojeno s Prahou, Ostravou a Plzní, kde vypuknou podobné protesty.

Kapela Ortel, která měla na 1. náměstí v Mostě podle nedávného oznámení pořadatelů živě zahrát, vystoupí ve středu na mítinku v Plzni. Do Mostu přesto přijede, ale jen na klubový koncert do jedné hospody, kde zahraje dnes, v úterý večer. Na náměstí ji nahradí jiné hudební skupiny, přijede i zpěvák Martin Maxa, který podpoří Martina Látera, kandidáta Úsvitu z Litvínova. Na klid bude dohlížet policie.

„Naše akce jsou v pořádku," uvedla Iva Procházková, místopředsedkyně BPI. Očekává zhruba 400 lidí, kteří se na demonstraci v Mostě přijdou podívat, část z nich dorazí ze sousedních okresů.

Živá Pegida není jistá

Účast původně ohlášené Tatjany Festerlingové z německého protiislámského hnutí Pegida je teď v Mostě nejistá. Podle Procházkové nelze vyloučit, že nepřijede kvůli vyšetřování německými úřady. Přes telemost z ostatních měst by se měli ale na 1. náměstí objevit na obrazovce aktivisté z několika evropských zemí.

Kádner chce na 1. náměstí upozornit mimo jiné na to, že v ČR a EU by bylo bezpečněji, kdyby se k běžencům úřady nechovaly tak vstřícně. Podle jeho názoru je ohrožena i horská část Mostecka s obcemi, protože v sousedním Sasku se koncetrují stovky migrantů.

Nejvíce živo bude na náměstí v sobotu. Od 8 do 12 hodin potrvá Farmářská slavnost se soutěží o nejchutnější dezert z jablek. Ve 13 hodin naváže na jarmark zábava pro seniory a ve 14 hodin je sraz zájemců o komentovanou prohlídku centra s architektkou.

Už dnes začala u radnice oprava silnice. Průjezd ulicí Radniční je zakázán do čtvrtka 29. září. Nebude tam povoleno ani parkování.