Ruská armáda zesiluje svou ofenzivu na Ukrajině, největší aktivitu vyvíjí na východě a severovýchodě země, oznámil ve čtvrtek ráno ukrajinský generální štáb. Ruské jednotky své síly soustředí zejména ve směru na Izjum a pokračují v ostřelování Charkova.

Podle britského ministerstva obrany se nyní v Černém moři nachází zhruba dvacet plavidel ruského námořnictva včetně ponorek. „I přes ostudnou ztrátu výsadkové lodi Saratov a křižníku Moskva si ruská černomořská flotila udržela schopnost zasáhnout ukrajinské a pobřežní cíle,“ konstatuje britská vojenská rozvědka. Ta dále poznamenala, že pro jiná, než turecká válečná plavidla je i nadále uzavřená úžina Bospor a Rusko tedy nemá jak nahradit raketový křižník Moskva, který byl potopen v polovině dubna.

Ruské síly nicméně pokračují s ostřelováním ze země i ze vzduchu. Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda převelela vzdušné síly a na 500 jednotek techniky k Izjumu. Dřívější analýza amerického Institutu pro studium války (ISW) uvedla, že právě u tohoto města těží ruský postup ze stavu ukrajinských obranných pozic, které nejsou tak dobře připravené, jako na donbaské frontě.

Z centra ukrajinského Chersonu byly ve středu večer hlášeny exploze. Údery byly provedeny z ukrajinských pozic raketami Točka-U, tvrdí ruská agentura RIA Novosti. „Z míst, kde se nacházejí ukrajinské jednotky, byly na centrum Chersonu vypáleny tři rakety Točka-U, dvě z nich byly sestřeleny,“ uvedla agentura  s odkazem na svůj zdroj v Chersonu.

O výbuších v Chersonu informuje rovněž ruská služba BBC, podle níž se na sociálních sítích objevila videa zachycující exploze u televizní věže ve městě. Některé zdroje tvrdí, že v určitých částech města zmizelo po výbuchu vysílání ruských televizních kanálů, píše BBC na svém webu. Stanice zároveň poznamenala, že tyto informace nebyly oficiálně potvrzeny.

Logo ruské energetické společnosti Gazprom
Viceprezident Gazprombanky utekl na Ukrajinu. Mluví o vraždách manažerů

Po sérii výbuchů začalo ve městě hořet, uvádí ukrajinský server Ukrajinska pravda s odvoláním na obyvatele Chersonu.

Ve městě dříve během dne vyšli lidé na protest proti okupačním silám do ulic. Ruští vojáci proti nim zasáhli. Podle agentury Unian bylo na místě několik zraněných. Město je v rukou ruských jednotek od března.

Silné výbuchy byly ve čtvrtek večer slyšet také v hlavním městě Kyjevě. Na záběrech z místa je vidět sloup hustého dýmu. Starosta města Vitalij Kličko uvedl, že dvě rakety zasáhly čtvrť Ševčenkivskyj ve středozápadní části města.

Ve směru na Doněck ruské jednotky pokračují v ostřelování podél linie dotyku ve snaze obklíčit ukrajinské síly. Intenzivní palba pokračuje i na vesnice Marjinka a Očeretyn.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho střely zasáhly v noci na dnešek dva ukrajinské muniční sklady u obcí Barvinkove a Ivanivka. V Luhanské oblasti také ruské síly sestřelily ukrajinský bombardér Su-24, u Izjumu pak raketu typu Točka-U, napsala s odvoláním NA mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova agentura TASS. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit. 

Výbuchy ve čtvrtek otřásly také ruským městem Bělgorod, které leží zhruba 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Uvedla to agentura Reuters, podle které došlo nedaleko města ke dvěma explozím. Již ve středu přitom hořel v Bělgorodu muniční sklad.

USA: Rusové zastřelili Ukrajince, kteří se chtěli vzdát

Spojené státy tvrdí, že mají věrohodné informace o tom, že ruská armáda zastřelila Ukrajince, kteří se pokusili se vzdát v Doněcké oblasti. Ve středu to podle stanice CNN na půdě OSN řekla zvláštní vyslankyně USA pro mezinárodní trestní spravedlnost Beth van Schaacková. Násilí je podle ní systematické a není výsledkem činů jednotlivců.

„Nyní máme věrohodné informace, že ruská vojenská jednotka operující v okolí Doněcku popravila Ukrajince, kteří se pokoušeli vzdát, místo aby je vzala do vazby,“ prohlásila Van Schaacková.

„Pokud by to byla pravda, jednalo by se o porušení základní zásady válečného práva: zákazu hromadné popravy civilistů a bojovníků, kteří jsou hors de combat (mimo boj) z důvodu kapitulace, zranění nebo jiných forem zneschopnění,“ dodala.

USA mají podle van Schaackové také věrohodné zprávy o mučení, o sexuálním násilí na ženách a dívkách a o lidech zabitých na způsob popravy se svázanýma rukama. Množství informací podle ní naznačuje, že „zvěrstva nejsou výsledkem zběhlých jednotek nebo jednotlivců; spíše odhalují hluboce znepokojující vzorec systematického zneužívání ve všech oblastech, kde se ruské síly angažují.“