Válka mezi Ruskem a Ukrajinou se odehrává nejen na bojišti, ale i na sociálních sítích. V době, kdy z nebe padaly ruské rakety a ukrajinské hranice překročily tanky, zveřejnil oficiální účet Ukrajiny na Twitteru karikaturu, na níž se nacistický vůdce Adolf Hitler usmívá na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Karikatura o ukrajinské krizi byla zveřejněna bez jakéhokoli textu, pouze s nápisem „oficiální webová stránka”. Putin i Hitler se na sebe láskyplně dívají a nacistický diktátor má ruku na tváři ruského prezidenta.

Mnoho uživatelů Twitteru označilo ilustraci za politickou karikaturu a mem, ale ukrajinský twitterový profil následně zveřejnil tweet jako odpověď na původní příspěvek, ve kterém stálo: „Tohle není mem, ale naše a vaše současná realita.”

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států, Nancy Pelosiová se pustila do Putina za zahájení invaze a přirovnala ho také k Hitlerovi. Uznání separatistický republik Doněcka a Luhanska na východě Ukrajiny přirovnala k Hitlerově anexi Sudet v Československu v roce 1938 a následnému Protektorátu Čechy a Morava v roce 1939.

Trpasličí ruská řada pokračuje

Putin ve svém projevu ospravedlnil podporu separatistických regionů tvrzením, že bývalí ruští vůdci Josif Stalin a Vladimir Lenin neprávem darovali Ukrajině půdu. Podle ruského prezidenta tato oblast právem patří Rusku. Dále dodal, že Ukrajina nemá žádnou kulturu ani identitu.

Jeho slova na sebe nenechala dlouho čekat a mnoho lidí ho také přirovnalo právě ke zmíněnému Stalinovi. Vznikly i karikatury, kde je Putin vyobrazen jako Stalinovo a Hitlerovo společné dítě. Lidé také často naráží na jeho výšku a tzv. Napoleonův komplex.