Možná jste ji také měli – konvici, která hlasitě pískala, ve chvíli kdy se v ní začala vařit voda. Jeden obyvatel činžovního domu v Praze na Žižkově si ji tak oblíbil, že ji používal celý život, až do důchodového věku. Problém byl, že onen senior toho ke stáru moc nenaspal, a když si každý den v pět hodin ráno vařil svou obvyklou ranní kávu, vzbudil nejen všechny sousedy v okolních bytech, ale i jejich zlost.

Dva roky ho ostatní nájemníci žižkovského činžáku marně přesvědčovali o výhodách rychlovarné konvice. Té pískající se nechtěl za žádnou cenu vzdát. Ani stížnosti nepomáhaly. Až jednoho den v pět hodin ráno… nic. Ticho. Pán, kterému lidé v domě přezdívali Budíček, zemřel.

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkO tenhle příběh ze života se s Deníkem podělil Rostislav Bohadlo, který pracuje jako správce nemovitostí a za svou dvacetiletou kariéru v tomto oboru si vyslechl podobných historek nepočítaně. Osobně poznal jiného nájemníka, který měl mezi sousedy pro změnu přezdívku Česílko.

„Stejně jako ten vodník z pohádky o loupežníku Rumcajsovi potřeboval ke svému životu vodu. Bohužel bydlel v domě, kde nebyly dobře odhlučněné stoupačky, a bylo slyšet každé puštění kohoutku, každé spláchnutí. Tenhle pán byl přehnaně čistotný, a tak se pořád sprchoval,“ vysvětluje správce s dodatkem, že tak vysoký účet za vodu, který platil Česílko, v životě neviděl a také už nejspíš neuvidí.

V souvislosti se stoupačkami se odehrála i další, tentokrát záhadou obestřená událost. Nájemníci jednoho bytu každý den a někdy i v noci slýchali podivné kvílení. Pátralo se po tom, jestli zvuk vydává nějaké zvíře, týrané dítě nebo dokonce duch. Nakonec se ukázalo, že v odpadním potrubí uvízla jakási pískající hračka, která pokaždé, když jím protékala voda, vydávala ony prapodivné zvuky. V domě, kde se tato příhoda odehrála, je všeobecně známá pod heslem „zpívající stoupačka“.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Co dalšího se dočtete v magazínu Víkend?

- Gastronomie: Lehké recepty „plavkové“

- Cyklotrasy: Kolem golfu k jezeru Milada

…a mnoho dalích zajímavostí…

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.