Šunková rolka s křenem

Ingredience: 200 g plátků šunky, 200 g křenu, 1 citron, 200 ml smetany ke šlehání 33%, sůl, pepř, 1 lžička cukru moučka, petrželová nať

Postup: Na jemném struhadle nastrouhejte čerstvý křen, zakápněte jej několika kapkami šťávy vymačkané z citronu. Smetanu vyšlehejte do šlehačky a smíchejte s křenem. Ochuťte solí, pepřem a mírně oslaďte cukrem. Z plátků šunky vytvořte rolky a pomocí zdobicího sáčku je naplňte křenovou šlehačkou. Ozdobit je můžete petrželovou natí. Ihned podávejte jako předkrm.

Jak správně stolovat?
Základy slušného stolování: Je mnoho věcí, které z vás udělají hlupáka

Rybí polévka

Ingredience: hlava a ocas z 1-2 kaprů, jikry a mlíčí, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel i s natí, 1 stroužek česneku, 1 cibule, sůl, pepř celý, bobkový list, nové koření, 100 g másla, 100 g hladké mouky, starší pečivo

Postup:  Do většího hrnce dejte rybí hlavy, ocasy, případně odřezky ploutví a zalijte vodou, aby byly ponořené. Osolte a přidejte 2 bobkové listy a několik kuliček pepře a nového koření. Vařte půl hodiny, pak vývar přeceďte a maso oberte. Cibuli a česnek pokrájejte na drobno a osmahněte na lžíci másla. Přidejte zbylou zeleninu nakrájenou na kostičky a krátce orestujte.

Spolu s masem ji vložte do vývaru a zhruba dvacet minut vařte na mírném plameni. Poté polévku zahustěte světlou jíškou z 50 g másla a mouky a přidejte mlíčí a jikry. Už jen krátce provařte, míchejte opatrně, aby mlíčí zůstalo v celku a jikry v hrudkách. Podávejte s na kostičky pokrájeným a na zbytku másla opečeným bílým pečivem a ozdobte petrželovou natí.

Vánoční stůl s křišťálovými sklenicemi na sekt
Jak si zpříjemnit Štědrý večer? Vytvořte si kouzelný sváteční stůl

Smažený kapr

Ingredience: 2 kg kapra, 6 vajec, 300 g strouhanky, 200 g hladké mouky, sůl, mléko, sádlo nebo olej

Postup: Kapra naporcovaného na filety nebo podkovy nasolte, na 6 hodin naložte do mléka a dejte do lednice. Po vyjmutí nechte porce okapat, osušte a obalte nejprve v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance. V pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a porce kapra na něm osmažte dozlatova.

Bramborový salát

Ingredience: 500 g salátových brambor, 250 g sterilované kořenové zeleniny, 50 g sterilovaného hrášku, 1 cibule, 200 g nakládaných okurek, 2 vejce, 4 lžíce majonézy,1 lžíce plnotučné hořčice, okurkový lák, pepř a sůl

Postup: Brambory uvařte ve slupce, potom je slijte a nechte vychladnout. Oloupejte a pokrájejte na menší kostičky. Stejně tak nakrájejte natvrdo uvařená vejce. Kyselé okurky a cibuli nasekejte nadrobno a vše smíchejte ve větší míse. Přidejte sterilovanou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a hrášek. Opatrně míchejte a zároveň přidávejte zálivku, kterou jste vytvořili smícháním majonézy, hořčice a okurkového láku. Nakonec salát dochuťte - osolte a opepřete.

Kuchař Martin Škoda vám poradí, jak ani o Vánocích neplýtvat: „Ke Štědrému dnu neodmyslitelně patří pěkně dozlatova usmažený kapří řízek se salátem. Sám je miluju. Miluju je natolik, že to často s množstvím přeženu a řízků mám jako pro regiment. V takových chvílích ale nepanikařím. Nabízí se totiž skvělá možnost udělat si ze zbylých řízků právě tyto pečenáče, které jsou velmi snadné. Smaženým řízkům dají nový rozměr, a ještě prodlouží trvanlivost. Kapříka pak můžete vytáhnout třeba jako trumf na Silvestra.“

Vánoční výzdoba podle Delie Lachance
Jak udělat výjimečnou vánoční výzdobu? Kouzlo dodají živé rostliny i samet

Pečenáče ze zbylých rybích řízků

Ingredience:  cca 1 kg smažených kapřích řízků, 300 ml kvasného octa, 500 ml vody, 9 kuliček černého pepře, 3 až 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 malá lžička hořčičného semínka, asi 2 ks hřebíčku, hrst sušených hub, asi 50 ml červeného suchého vína, 3 tenké plátky čerstvého křenu, malý kousek celeru, malá mrkev, malá kořenová petržel, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 limetka, lžíce soli, 1 malá lžíce cukru

Postup:  Pokud již máte řízky usmažené, můžete se pustit do nálevu. Do hrnce nalijte vodu, ocet, přidejte sůl, cukr, veškeré koření a houby. Vše rychle svařte. Následně přidejte víno, na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, křen i plátky limetky. Nálev sundejte z vařiče.

Kapří filety rozložte do misky nebo pekáče, zalijte nálevem, aby byly ponořené, a přidejte veškerou zeleninu a koření. Hotové pečenáče marinujte alespoň přes noc v lednici, nejlépe tak týden. Můžete je také uskladnit do uzavíratelných sklenic. Skvěle chutnají třeba s chlebem.