Kdo má důvod k eskalaci napětí

„Pro prezidenta Zelenského je současná situace poněkud osvobozující, protože jeho popularita prudce upadla, Ukrajina se nachází uprostřed mnoha krizí a je v područí oligarchů, takže zemi vládne v podstatě dvanáct rodin. Pro něj je balancování na pokraji války záruka, že ještě nějaký čas setrvá v prezidentském úřadě,“ říká.

Naopak Rusko prý nemá k vojenskému úderu důvod. Není jim ani neochota Západu poskytnout záruku, že Ukrajina se nestane členem NATO. „Podle jeho regulí by se jím stejně stát nemohla, přestože jí členské státy Severoatlantické aliance v roce 2008 perspektivu členství slíbily. Brání tomu občanská válka a nevyřešené vztahy se sousedy,“ míní Bašta.

Radek Špicar
Radek Špicar: Trochu se obávám nové železné opony

Proč tedy na této garanci ruský prezident trvá? „Ví, že žijeme v postfaktické době, kdy žádné regule mezinárodního práva neplatí. Platí jediný zákon, a to je zákon síly. Na to reaguje. Proto se místo diplomatických jednání haraší zbraněmi,“ dodává Bašta.

Česká pomoc Ukrajině

A jak se dívá na kroky české vlády? „Na Ukrajině probíhá občanská válka, což ve svých důsledcích znamená, že tam působí dobrovolnické jednotky. To jsou buď soukromé armády jednotlivých oligarchů, nebo dokonce politických stran. Pokud je mi známo, všechna stanoviska a deklarace OSN zakazují dodávat zbraně do zemí, kde probíhá občanská válka, navíc s obrovským rizikem zneužití. Proto tam Němci neposílají nic, a když tam Britové exportovali zbrojní dodávky, jejich letadla se musela vyhnout německému vzdušnému prostoru,“ soudí bývalý diplomat a ministr v Zemanově vládě Bašta.

Vládní útok na demokracii

V rozhovoru také objasňuje, co ho vedlo ke kandidatuře za Okamurovo hnutí SPD: „To, co se obecně děje. Například na pořadu sněmovny jsou aktuálně dva zákony, pandemický a o korespondenční volbě. Oba jsou jednoznačným útokem na demokracii. Ten první znamená, že sněmovna i Senát jsou zbytečné. Ten druhý, že už navždy budeme volit tuto koalici.“

Karel Diviš
Karel Diviš: Chci lidi sbližovat a ukázat jim, že mají být na co hrdí

Na dotaz, jak přesně by to mohly hlasy krajanů zařídit, odpověděl: „Když budete mít k dispozici 600 tisíc hlasů krajanů a Sorosovy neziskovky v USA a vidíte, jak byly poslední volby rozhodnuty zásahem ze zahraničí v podobě Pandora Papers, tak už žádné volby nemusejí být.“

Co si Jaroslav Bašta myslí o kauze Vrbětice a suverenitě České republiky? Dočtete se v zítřejším vydání Deníku.