K 17:30 přibylo 90 nových případů nemoci covid-19, zatímco v pondělí jich za stejnou dobu bylo o třetinu více. Od začátku epidemie bylo zaznamenáno už 11 895 nakažených, vyléčilo se jich 7770 a zemřelých je 349. Aktuálně je tak nemocných 3776. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůst nových případů v poslední dnech zrychloval. Ve čtvrtek přibylo 93 nakažených, v pátek 168, v sobotu 260 a v neděli 305. Podíl potvrzených nákaz k celkovému množství provedených testů v neděli dosáhl téměř 17 procent, což bylo nejvíce od začátku epidemie. V pondělí ale klesl pod sedmidenní průměr. Laboratoře provedly 3817 testů, zhruba o 1400 více než v neděli.

Ilustrační foto
Roušky skončí jen někde. V Praze zůstanou v metru, sever Moravy opatření zpřísní

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nejde o druhou vlnu epidemie. "Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů," řekl v pondělí novinářům Vojtěch.

V dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih na Karvinsku má být otestováno 4300 lidí, zatím bylo odebráno přes 3400 vzorků. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) apeloval na vedení OKD, aby zajistilo, že jejich pracovníci přijdou na testy. Dodal, že statistický vzorek zaměstnanců se bude testovat i v Dole ČSA. Když se ukáže, že počet nakažených je statisticky významný, testovalo by se od příštího týdne plošně i tam.

Karvinsko je nejpostiženějším regionem. Za posledních sedm dní tam na 100 tisíc obyvatel připadá více než 271 nakažených. Druhý nejvyšší výskyt je v sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je zhruba 37 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Mezi testovanými pracovníky dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih firmy OKD na Karvinsku je nejméně 15 procent pozitivních na koronavirus, řekl dnes ČTK Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Pozitivních je přes 500 z více než 3400 odebraných vzorků. Zatím ale ještě nejsou vyhodnoceny všechny vzorky.

Premiér Andrej Babiš
Vláda ANO a ČSSD krotila virus. Jaké vysvědčení si zasloužili ministři?

Od začátku epidemie pak laboratoře v Moravskoslezském kraji odhalily 2937 případů koronaviru. Následuje Praha s 2516 případy a Středočeský kraj, kde dosud bylo 1218 nakažených.

S covidem-19 dnes už zemřel jeden člověk, stejně jako v pondělí. U většiny lidí má ale nemoc mírný průběh. S koronavirem je hospitalizováno 128 lidí, v těžkém stavu bylo 12 z nich.