"Vláda se rozhodla na můj návrh vyhlásit nouzový stav. Žádal jsem to proto, že současná epidemiologická situace se nevyvíjí dobře a podobně jako v jiných evropských zemích musíme zavést opatření, která jsou schopna eliminovat nárůst," prohlásil po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. 

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Další opatření jsou tu. Podívejte se, co bude od pondělí platit

"Není to o denním přírůstku, ale o tom, že nově nakažení generují vysoký počet hospitalizovaných i nároky na lůžka s plicní ventilací a kyslíkem. Narůstá i počet úmrtí," dodal s tím, že se ale daří exponenciální nárůst zpomalit. Reprodukční číslo kleslo na 1,24. 

"Vyhlášení nouzového stavu neznamená obnovení omezení jako na jaře. Jde jen o legislativní stav, obchody zavírat nechceme," upozornil ministr. 

Omezení kultury i sportu

Jedním z opatření, kvůli kterým musel být vyhlášen nouzový stav, je omezení shromažďování lidí. Maximální počet účastníků venkovních akcí bude od pondělí 5. října snížen na dvacet, uvnitř pak na deset osob. Toto pravidlo je vyhlášeno na čtrnáct dní a má řadu výjimek.

Ilustrační foto. Nejen fotbal je v zajetí koronaviru
10, 20... Prymula. Sport bude bez fanoušků a vyhlíží peníze od státu

Bez omezení by měla například fungovat běžná divadelní a filmová představení, a to s podmínkou, že o přestávkách nebudou otevřeny divadelní bufety. Velké koncerty, operní představení nebo muzikály však povoleny nebudou. „Zpěv je jedna z nejrizikovějších aktivit," vysvětlil Prymula. 

Profesionální i amatérská sportovní utkání se budou moci konat i nadále, ovšem bez účasti diváků. "U profesionálního sportu je limit 130 lidí, aby se mohla hrát první liga ve fotbale," uvedl ministr s tím, že u nižších soutěží jsou limity nižší. 

Platí tedy, že i například amatérská fotbalová utkání se budou moci nadále konat. Ovšem rovněž bez diváků.

Studenti gymnázia v rouškách. Ilustrační snímek
Střední školy se uzavřou. Jsme připraveni, tvrdí ředitelé

"Diskutovali jsme, jakým způsobem mechanismus zastavit. Nejrizikovější část je v tom, že diváky jsme schopni kontrolovat, ale po zápase jsou vysoké počty osob rizikové," uzavřel téma sportovních utkání Prymula.

Restauračních zařízení se týká jen jedno nové omezení - počet lidí u jednoho stolu je nyní stanoven na maximálně šest osob. 

Od 19. října by pak mělo začít platit i další opatření - a to omezení počtu lidí na svatbách a pohřbech na třicet.

Uzavření středních škol

Součástí nových opatření je i uzavření středních škol pro prezenční výuku a přechod na výuku distanční. A to od 5. října na čtrnáct dní v těch regionech, které mají na semaforu červenou či oranžovou barvu.  

U prvních stupňů základních škol bude nově omezena hudební výchova, jež bude probíhat bez zpěvu, u vyšších ročníků je pak zároveň doporučeno místo tělesné výchovy organizovat pohybové aktivity venku. Během následujících dvou týdnů se nebudou moci konat ani maturitní plesy. 

Žáci s nasazenými rouškami v základní škole Juventa v Milovicích na Nymbursku (na snímku z 1. září 2020)
Analýza: Částečné uzavření škol by reprodukční číslo snížilo jen nepatrně

Respirátory pro školní personál

Ministr školství Robert Plaga uvedl, že vláda schválila poskytnutí 2,5 milionů respirátorů FFP2 pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům ve školách. 

"Po čtrnácti dnech dnech opatření končí. V závislosti na tom, jak se bude vyvíjet reprodukční číslo, budou představována nová opatření, která by měla být mírnější než tato,“ nastínil budoucí vývoj Prymula. 

Prymula rovněž apeloval na veřejnost, aby dodržovala vyhlášená opatření a byla obezřetná. "Potřebujeme, aby se všichni zapojili, a řetězec nákazy se přerušil. Viru se nezbavíme, ale nechceme, aby se zámek opakoval a doufám, že se nám podaří dojít k jaru, kdy už bude k dispozici vakcína,“ uzavřel. 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula hovoří s novináři po svém uvedení do úřadu 22. září 2020 v Praze
Škodlivé roušky? Nesmysl. Jsou částečně propustné, uvedl Prymula

Nouzový stav vláda vyhlásila už na jaře, a to v polovině března. Tehdy došlo k dílčímu uzavření statních hranic, uzavření škol, byly omezeny veřejné akce jako  sportovní klání či koncerty. Restrikce dopadly také na podnikání, uzavřely se restaurace, bary a velká obchodní centra.