"Určitě musíme očekávat jakési navýšení, protože nevyhnutelně dojde k nárůstu sociálních kontaktů, k větší mobilitě obyvatel z důvodů otevření obchodů nebo restaurací. To se nevyhnutelně projeví nějakým nárůstem," uvedl v ČT Dušek. Záležet bude podle něj na tom, jak bude nárůst velký a jak se podaří zvládnout.

Kontroly na hranicích v Rumburku.
Konec cest za nákupy. Bavorsko zpřísní koronavirová opatření

Rizikové skóre se v protiepidemickém systému vypočítá ze čtyř parametrů, navíc je zohledněno, pokud se zhoršují. V posledních dnech se to stalo u dvou z nich, což zapříčinilo po 13 dnech zhoršení skóre. Zhoršilo se reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jedné pozitivně testované osoby. Stoupl také, byť velmi mírně, podíl pozitivně testovaných za posledních sedm dní ze všech testů.

Podle pravidel protiepidemického systému by měl ministr zdravotnictví po třech dnech, kdy bude skóre odpovídat přísnějšímu stupni opatření, než reálně platí, zvážit opětovné zpřísnění. Čtvrtý stupeň odpovídá 61 až 75 bodům, na úrovni 64 bodů je Česko už dva dny. Odpoledne se tak zhoršující se situací bude podle nedělního vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) zabývat i vláda.

Zdravotnice z Krajské nemocnice Liberec odebírá vzorek v mateřské škole v Žandově na Českolipsku, kde se konalo hromadné testování dětí na covid-19
Nově nakažených je víc než před týdnem. Rizikové skóre zůstalo ve čtvrtém stupni

Než bude k dispozici vakcína proti novému typu koronaviru, jsou podle Duška nutné dvě věci, maximálně dbát na přijatá protiepidemická opatření a více testovat, například levnějšími antigenními testy. "Je třeba ho udělat maximálně dostupné," řekl. Je ale možné, že díky tomu nejdříve nové případy přibudou, podaří se ale lidi izolovat, aby nákazu dál nešířili. K opakovanému testování by podle něj měly přistoupit i velké firmy.

Otevření provozoven 

Od čtvrtka se otevřely restaurace, služby včetně ubytovacích nebo obchody. "Když nebudeme dbát na režimová opatření, se kterými byly otevřeny, tak se ta situace může velmi zhoršit. A to i skokově," dodal Dušek. O víkendu na porušování například otevírací doby restaurací po 22:00 upozorňoval i ministr Blatný.

Rozvolňování v Opavě, čtvrtek 3. prosince 2020. U opět otevřených obchodů a služeb se tvořily fronty.
Epidemiologická situace se horší. Hrozí opět zavření obchodů a hospod?

Podle Duška může být ještě nepříznivější situace v lednu a únoru, kdy do Česka pravidelně dorazí chřipková epidemie. "Hodně bych věřil tomu, že nošení roušek a hygienická pravidla mohou zbrzdit nástupy těch dalších respiračních infekcí," uvedl. Každoročně v tom období více lidí potřebuje nemocniční péči a chřipková epidemie se projevuje i na dočasně zvýšené úmrtnosti.