Řada ustanovení bude mít praktické dopady. Nově například padá všeobecná povinnost cestujících mávat v zastávkách na znamení paží. Stačí, když se budou zdržovat v místech, kde je řidič bezpečně uvidí. Dopravce nebo organizátor dopravy si ale pravidlo může uzpůsobit.

„Takové povinnosti musí být srozumitelné, bezpečné a použitelné i pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace,“ píše se v novele.

Závod automobilky Škoda Auto ve Vrchlabí. Ilustrační snímek
Špatná zpráva. Výroba aut v Česku se v dubnu propadla o 89 procent

Nová úprava dá také dopravcům možnost, aby ve smluvních přepravních podmínkách umožnili obsazení více míst k sezení jedním cestujícím. Dosud platí, že cestujícímu přísluší jen jedno volné místo.

Podle ministerstva jde o reakci na trend v letecké dopravě, kde některé společnosti stanovují, že korpulentní osoby mají povinnost obsadit více míst k sezení.

Kdo zapáchá, nejede

Do výčtu možných prohřešků, kterými cestující poruší přepravní řád a může být vyloučen z přepravy, přibyl zápach. Nové ustanovení tak zní, že se jedná o pasažéra, který „se chová hlučně, reprodukuje hlučně hudbu nebo zpěv nebo používá hlasitě audiovizuální techniku nebo obtěžuje ostatní cestující jiným nevhodným chováním nebo zápachem.“

Na opatření již reagoval předseda Asociace pro veřejnou dopravu Rudolf Mládek.

„Co jednomu páchne, druhý může vnímat přesně opačně. Kdo tedy v Česku posoudí ‚zapáchajícího cestujícího‘? Kdo určí vylučovací intenzitu zápachu?“ táže se.

Pendolino (na snímku v nové myčce v Bohumíně) se vrátí na koleje.
Dálkové spoje ožívají. České dráhy vrací na koleje Pendolino a Jižní expresy

Pes jen s náhubkem

Nová úprava rozšiřuje i pravomoci dopravce v případě přepravy živých zvířat. „Současná právní úprava umožňovala překrucovat původně zamýšlený záměr ochrany cestujících proti pokousání. Cestujícím je nově exaktně nařízeno, že pes musí mít košík po celou dobu přepravy nasazen,“ píše ministerstvo. Nové je ve vyhlášce právě sousloví „po celou dobu přepravy nasazen“.

Dosud bylo ustanoveno pouze to, že pes má mít náhubek. Jak a kde nebylo upřesněno.

Čtyřsystémová lokomotiva Siemens Vectron.
České dráhy rozšiřují flotilu. Nyní odhalily, kolik stála lokomotiva Vectron

Více místa pro děti

Už nebude platit, že cestující s dítětem, které je podle tarifu přepravováno bezplatně, mohou společně zaujmout jen jedno místo k sezení (pokud je jinak obsazeno).

Zpřesňuje se i povinnost cestujících, kteří zasedli místa vyhrazená pro pasažéry s dětmi. Cestující bez dítěte bude muset v takovém oddíle uvolnit místo tomu s potomkem i v případě, že má na dané místo platnou rezervaci.