Majitel může rozhodovat o svém podniku

ANO V Británii existují restaurační řetězce, které odpírají dětem vstup. Rodiče si mohou svobodně vybrat z široké nabídky jiných. Existují „bezdětné“ hotely. Nabízejí se například i zájezdy, které omezují naopak mladé, takzvaná dovolená padesát pět plus. Pohostinských podniků je tolik, že děti ani rodiče nejsou omezeni ve svých právech. Rádi si dobrovolně vyberou restauraci, která je naopak k dětem přátelská.

NE České zákony chápou zákaz vstupu pro děti jako diskriminaci. Precedentem se stal případ Milana Janků z Mladé Boleslavi, jemuž děti rušily významné hosty. Obchodní inspekce nepřijala jeho důvody a potrestala ho pokutou. Její výklad zákona potvrdil ombudsman a nakonec i soudy. Nepřímou podporou je i nedávno schválený protikuřácký zákon. Ani zde si nemohou majitelé vybírat, zda jejich restaurace bude kuřácká, či nikoli.

Ilustrační foto.
Zákaz vstupu dětí do restaurace je bez zdůvodnění diskriminační

Hospoda nemá dětem co nabídnout

ANO Majitel pražské restaurace David Salomon nedávno zakázal těm, kterým ještě není osmnáct, vstup do své restaurace. Ta jim prý nemá co nabídnout. Nápoje jsou většinou alkoholické, jídla tučná a nezdravá. Navíc pokud by mladí lidé pili alkohol, je to riziko majitele.

NE Je čistě na rozhodnutí rodičů, pokud s sebou vezmou malé děti, co jim objednají k jídlu a jaký podnik jim vyberou. Co se týče mladistvých a jejich zakázané žízně, restauratér si prostě ulehčuje práci. Má vyškolit personál tak, aby těm, kdo nedovršili zákonnou hranici, prostě nenaléval.

Ilustrační foto.
Sůl v menu? V některých restauracích obsahuje jídlo i trojnásobek normy

Děti v restauraci ruší

ANO Nevychovaní „spratkové“, kteří lítají mezi stoly, překážejí číšníkům, překřikují se, mohou dospělým zkazit chuť i náladu. Takhle nedávno zdůvodnil „zákaz dětí“ majitel restaurace na německé Rujáně. Už v roce 2014 zmíněný hoteliér a restauratér Milan Janků z Mladé Boleslavi argumentoval tím, že jeho podnik navštěvují manažeři, kteří si buď chtějí odpočinout, nebo pokračovat v jednání. Řádění a hluk je skutečně ruší a vadí jim.

NE Nevychované není dítě, ale rodič. Řada restaurací vidí v dětech a mladistvých své budoucí klienty a snaží se jim vyjít vstříc. Snaží být „children friendly“ budují dětské koutky a pořádají pro děti zvláštní akce. Když se podíváme třeba do Itálie, živé a hlasité děti nepůsobí v restauracích žádné pohoršení. Pokud nejde o zcela mimořádného výtržníka, může děcko vadit jen lidem nerudným.

Club PH+
Plzeňské restaurace mění majitele. Pod značkou Hospodska vzniká nová síť podniků

Je potřeba změnit pravidla hry

ANO Jak to, že mohou být ve vlacích státních drah vagony jen pro ženy? Není to brutální diskriminace mužů? Pokud se hostinský rozhodne nevpouštět děti, omezuje sám sebe, nikoho nepoškozuje. Kouření škodí zdraví. Společnost bez dětí nikoli.

NE Pokud někdo může zakazovat (krom výjimek ze zákona) děti, kde to skončí? Budou podniky, kam zase nebudou moci chodit barevní? Homosexuálové? Nebo naopak heterosexuálové? Taková pravidla si může určit klub, nikoli hostinec, tam smí každý.

A jak to vidíte vy? Napište nám do Deníku váš názor. Pište na mail: nazory@denik.cz.

Ilustrační foto.
Hospodští kazí pivo, myslí si štamgasti. Za komunistů to ale lepší nebylo