Důvodem byl krach jednání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska ve Vídni. Saúdská Arábie poté oznámila, že sníží cenu suroviny a zvýší její těžbu, což konkurenti považují za začátek cenové války.

Škoda Auto. Ilustrační foto.
Mzda v Česku je nejvyšší v historii. Další růst se nečeká, brání mu koronavirus

Pozvolný sestup ceny ropy přitom začal již v lednu. Nejprve po smrti vlivného íránského generála Kásema Solejmáního vyšplhala na 68,41 dolaru za barel, ještě počátkem března se držela zhruba na 50 dolarech za barel a včera spadla na zmiňovaných 32 dolarů za barel.

Situaci navíc dramatizuje epidemie koronaviru. „Vede k tomu, že země jako je Čína mají výrazný pokles poptávky po ropě, v podstatě o 20 až 25 procent,“ řekl Deníku Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu. Pokud se významní producenti ropy rychle nedohodnou na společném postupu, budou podle Louly pohonné hmoty prodávané čerpacími stanicemi v Česku levnější. Podle Louly ale spíše v řádech desítek haléřů.

„Je třeba počkat, až přijdou dodávky levnější ropy,“ říká. Proces dodávek pohonných hmot do Česka od nákupu po zpracování v rafinériích trvá podle Louly 14 až 20 dní. Loula očekává, že se její nejdůležitější producenti za pár týdnů sejdou k dalšímu jednání, jež by mohlo přinést opětovné zdražení.

Kolaps cen

Ekonomové zatím věští daleko citelnější propad cen. „Rozhodně nelze vyloučit, že jak benzin, tak nafta budou už v dubnu stát opět méně než 30 korun na litr, což se stalo naposledy v létě 2017,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko má 38 případů koronaviru. Hygienici zaznamenali první komunitní přenos

Míní, že pokud by cena ropy trvaleji klesla k úrovni kolem 30 dolarů za barel, nelze vyloučit postupné zlevňování pohonných hmot v ČR až k úrovním kolem 25 korun za litr, či dokonce pod tuto úroveň. „Průměrná cena benzinu, tak nafty by měla v reakci na současný kolaps cen ropy na světových trzích klesnout výrazně pod hranici 30 korun za litr,“ očekává analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník