Detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadrželi při bleskové akci 34letého civilního zaměstnance Policie ČR, který vydíral a žádal o úplatky šéfa firmy modernizující výtah v hlavní mostecké policejní budově v ulici Václava Řezáče. Zaměstnance oddělení správy nemovitého majetku krajského policejního ředitelství zatkli při převzetí peněz. Hrozí mu až pět let vězení.

Cílem kyberšikany je někomu ublížit nebo ho zesměšnit za použití elektronických prostředků. Je to úmyslné nepřátelské chování, které se obvykle opakuje. Jednotlivec nebo skupina útočníků ubližuje takovým způsobem, že se oběť nemůže účinně bránit.
Policie půjde s dětmi do divadla. Kvůli šikaně přes počítače a mobily

„Při své práci zneužil svého postavení a na zástupce stavební firmy opakovaně vyvíjel nátlak v poskytnutí úplatku,“ sdělil Ivo Mitáček z GIBS, která se o nekalostech dozvěděla minulý týden. Zátah vyvrcholil po dvou dnech příprav při předstírané finanční transakci. Když zástupce firmy předal zaměstnanci označené peníze na čerpací stanici v Ústí nad Labem, tým GIBS vyděrače zadržel a zahájil jeho stíhání z přečinů přijetí úplatku a vydírání.

Mostecká Policie ČR má svou centrálu ve výškové budově nedaleko nádraží.Zdroj: Deník/Martin Vokurka

Mostecké ani krajské policejní ředitelství případ nekomentovalo. „Celá věc je v gesci Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

GIBS obviněného muže vyšetřuje na svobodě. Krajský policejní ředitel o jeho pracovním poměru rozhodne, až se seznámí se spisovým materiálem. Civilní zaměstnanec není ve služebním poměru, vztahuje se na něj zákoník práce.

Stavební dozor

Muž měl na starosti stavební dozor při modernizaci policejního výtahu, což je zakázka za 1,5 milionu korun. Podle GIBS požadoval úplatky opakovaně od října 2017 do konce letošního ledna. Sumy do 20 tisíc korun chtěl za předčasné převzetí stavby, což by zastavilo sankce za pozdní ukončení rekonstrukce.

Mostecká rocková kapela Carpatia Castle.
Kapela Carpatia Castle fandí Černým andělům a nazpívala jim hymnu

Podle GIBS důkazy svědčí o tom, že zaměstnanec policie si řekl jednateli stavební společnosti o peníze nejméně čtyřikrát a vždy pro svou osobní potřebu. Úplatek vyžadoval pod pohrůžkou nepřevzetí stavby a pod hrozbou rostoucího penále za zpoždění dodání, které dosahovalo statisíců korun. „Zároveň zástupci firmy vyhrožoval, že v případě nezaplacení nebude v budoucnu vybrána do žádné nové stavební zakázky pro Policii ČR,“ dodal Ivo Mitáček z GIBS.