Z lichvy a nedovoleného podnikání obvinila policie podnikatele Martina Pšeničku z Duchcovska. Ten měl téměř stovce seniorů se svými zaměstnanci namontovat nové zámky do dveří, za které ovšem účtoval neúměrně vysoké částky.

NĚKOLIK TISÍC ZA BĚŽNOU FABKU

„Využívá toho, že senioři jsou důvěřivější, nedokážou si mnohdy poradit v situacích, kdy na ně někdo naléhá nebo jim něco vnucuje,“ říká kriminalista Martin Charvát.

Za běžnou „fabku“, která stojí kolem 600 korun platili senioři několikatisícové položky.

Hlavní vyšetřovatel František Macek a šéf chomutovských kriminalistů Ljuben Goranov
Okrádal babičky po celé republice. Podvodníka dopadli chomutovští policisté

„S dvěma zaměstnanci pan Pšenička vždy vstoupil do domu pod nějakou legendou. Zazvonili na náhodný zvonek, řekli, že jsou údržbáři, někdo je vpustil do domu a posléze obcházeli byt po bytu a začali nabízet výměnu zámků. Mnohdy platilo, že čím vyšší věk seniora, tím byla i vyšší cena,“ podotýká vyšetřovatel Petr Berger.

 Z lichvy a nedovoleného podnikání obvinila policie podnikatele Martina Pšeničku. Zdroj: archiv: Policie Ústí nad LabemJedné důchodkyni tak Pšenička naúčtoval za výměnu zámku i 32 tisíc korun. Celkově si vykutálený podnikatel mohl podle odhadů vyšetřovatelů přijít na několik stovek tisíc korun.

Když u sebe senioři náhodou požadované peníze neměli, sjel s nimi Pšenička ochotně i k bankomatu. Jednomu dokonce pomohl vyťukat i PIN kód, aby od něj peníze získal.

Se seniory uzavíral smlouvy. Na následné reklamace či odstoupení od smluv ovšem už nereagoval.

Pšenička během svého podnikání založil firmy Groziskon a Zamkytas, momentálně by měl působit v další, ve firmě TOP Dveře se sídlem v Brně. Poškození senioři jsou z celé republiky včetně Ústeckého kraje.

O „zámkovém“ mágovi ze severu Čech se kriminalisté dozvěděli kvůli šesti případům, které se odehrály přímo v Ústí.

Jedním z poškozených je i osmdesátiletý Ústečan Václav Ron.

„Když jsem se vracel z nákupu, uviděl jsem u našich dveří dva chlapy. Žena mi řekla, že nechala vyměnit zámek. Prý jde o bezpečnostní zámek. Když to dodělávali, tak jeden z nich říkal, že nám ještě dá bezpečnostní plech. Člověk podlehnul,“ popisuje Václav Ron.

Jeden z mužů s ním šel poté do kuchyně sepsat smlouvu. „Najednou koukám, že cena za zámek je šest a půl tisíce a za ten plech tři tisíce. Byl jsem rozhozený, podepsal jsem to. Chlap byl přeci jen svalnatej, člověk má ve svém věku zkušenosti a je opatrnější,“ zmínil Ron. Následně si v obchodním rejstříku firmu vyhledal a zjistil, že základní kapitál má 12 korun.

„Bylo mi jasné, že jsme naletěli, proto jsem šel druhý den na policii. U zámečníka ve Foru jsem si ještě ověřoval, že jsem měl zaplatit kolem dvou a půl tisíc maximálně, víc ne. Těžko s tím teď už něco uděláme, ale chci aspoň upozornit, že se něco podobného v Ústí děje a že těch případů může být víc,“ dodal Václav Ron.

Policie stále vyslýchá svědky. „Máme indicie, že v trestné činnosti pan Pšenička pokračuje,“ zmínil Petr Berger.

Litoměřičtí policisté uspořádali pro důchodce akci jak si zapamatovat člověka a poté ho umět popsat, jak vypadal.
Podvodníci zkoušejí na seniory nový trik: Vydávají se za příbuzné