Soud se ztotožnil s tím, jak vraždu popsala státní zástupkyně. Případ se odehrál 14. června brzy ráno. Podle žalobkyně Ferenc muže napadl po slovní potyčce. "V úmyslu usmrtit si z bytu přinesl kuchyňský nůž s délkou čepele 15 centimetrů a opakovaně tímto nožem bodal velkou silou do hlavy, obličeje a krku," popsala útok státní zástupkyně Zdeňka Chromá.

Ferenc se k usmrcení svého dlouholetého kamaráda přiznal. Večer před vraždou si prý koupil pervitin a šel na diskotéku, kde vypil asi lahev vodky. "Kolem čtvrté ráno se někdo pral venku, tak jsem tam šel. Ivan (poškozený) mě pak odvedl domů, cestou mi nadával a fackoval mě. V domě mě hodil ke dveřím. Věděl jsem, že u sebe nosí nůž, a dostal jsem strach. Šel jsem do kuchyně a vzal nůž. Potom už nevím," řekl u soudu Ferenc.

Rány, které známému zasadil, byly tak silné, že nůž zlomil. Svědci Ferencovu verzi zpochybnili. Podle nich poškozený Ference nenapadal ani mu nenadával. "Řval, že ho zabije," zaznělo před soudem v jedné ze svědeckých výpovědí.

Kromě vězení soud uložil Ferencovi i ústavní léčení. "Znalci jasně řekli, že ambulantní léčba by u něj neměla žádný účinek," vysvětlil soudce Jiří Bednář.
Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně i Ferenc si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Ze znaleckého posudku psychologa Z psychologického hlediska lze hledat příčiny jeho chování v tom, že pod deliberujícím vlivem zvláště alkoholu, v intencích své emočně nevyvážené a nezdrženlivé osobnosti i svého aktuálního psychického stavu, měl potřebu se prát, nelíbilo se mu, že ho někdo odvádí domů a aniž by se jeho agresivita vybila, je možné, že se bránil odchodu, což v něm vyvolalo další emoce vzteku a na tuto situaci zareagoval agresivním chováním vůči poškozenému, který byl nejblíže.