Firma Setadiesel, jejíž vedení figuruje mezi obžalovanými, se mimo jiné zabývala výrobou a prodejem minerálních olejů. V roce 2004 obdržela zvláštní povolení na přijímání a užívání výrobků osvobozených od spotřební daně. Uváděla, že chce na základě tohoto povolení vyrábět produkt s obchodním názvem změkčovač epoxidových pryskyřic (ZEP). Obžaloba se ale domnívá, že produkt se složením podobným motorové naftě prodávali čerpacím stanicím, aby se vyhnuli placení daně.

Předsedkyně soudu Jana Kurešová dnes četla výpovědi řidičů, kteří produkt ZEP pro firmu převáželi. Podle nich se vozil jen do skladu na Moravě, nikdy na čerpací stanice. "ZEP je žlutější než nafta a hrozně zapáchá. Nespletl bych se, co vezu," píše se ve svědecké výpovědi jednoho řidičů a podobně vypovídali na policii další.

Za kauzou podle jednoho z obžalovaných stojí konkurenční boj. "Vyráběli jsme bionaftu, lezli jsme na nervy ropné lobby, tak se na nás něco nachystalo, aby nám nadělali problémy. Už mě takhle škvaří čtyři roky," řekl generální ředitel litvínovské firmy Setadiesel Ladislav Mandík již dříve serveru Aktuálně.cz. Daňové úniky podle něj ve firmě nebyly možné, protože všechny převody peněz byly bezhotovostní cestou.

Policie pozatýkala početnou skupinu počátkem září 2006, 13 lidí skončilo ve vazbě. Podle serveru Aktuálně.cz měla firma Setadiesel blízko k vedení města Litvínov. Bývalý litvínovský starosta a současný náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS) firmu podle Aktuálně.cz v počátku kauzy právně zastupoval. Mandíkova manželka Dagmar (ČSSD) ve stejné době zasedala v radě města, uvedl server. Firma Setadiesel podle webu od radnice získala zakázku na dodávku pohonných hmot pro technické služby. Ve vedení firmy zasedala také další politička ze sociální demokracie Dagmar Otcovská, uvedl Aktuálně.cz.

Další Mandíkova firma Seta je podle serveru iDnes.cz známá v souvislosti s úplatkářskou aférou, kdy se v srpnu 2005 polský lobbista Jacek Spyra údajně pokusil dostat Setu do hry při privatizaci státního podílu v Unipetrolu. Kauza vešla ve známost pod názvem "Pět na stole v českých". Těmito slovy si řekl podle policie o pětimilionový úplatek Zdeněk Doležel, později odvolaný šéf kabinetu premiéra Jiřího Paroubka. Mandík jakékoliv kontakty se Spyrou popřel.