V jednací síni v úterý vypovídal soudní znalec Jaroslav Procházka, který svým posudkem přezkoumával zjištění Herkommerové. Její závěry před soudem zpochybnil. „Domnívám se, že s největší pravděpodobností měla paní Lehká alkohol i v krvi,“ uvedl znalec. Podle něj ihned po aplikaci obou léčiv s vysokým obsahem alkoholu sice může jeho hladina v dechu přesáhnout i čtyři promile, ale pak v řádech jednotek minut prudce klesne na minimum, a proto v době policejního měření, tedy deset a patnáct minut po užití, nemohly samotné kapky a sprej způsobit hladinu kolem dvou promile. Znalec vycházel i z toho, že policisté měření po pěti minutách zopakovali a druhá hodnota byla nižší jen o pár setin promile.

K podobnému zjištění došli ve svých posudcích další dva znalci, jejichž závěry byly v soudní síni čteny. Podle nich neměly Bromhexin a Stopangin vliv na výsledek dechové zkoušky a naměřená hodnota svědčila o středním stupni opilosti. „Alkohol musel být v krvi,“ shodli se znalci, kteří argumentovali i experimenty vědeckých pracovišť, jež v minulosti prokázaly strmý pokles hladiny alkoholu v dechu čtyři minuty po požití léčiv.

Herkommerová už dříve uvedla, že se cítí nevina a svůj posudek vypracovala správně. Během úterního líčení sdělila, že se závěry znalců naprosto nesouhlasí a odvolala se i na odbornou literaturu. Trvala také na tom, že policie pochybila. „Dechové zkoušky nebyly provedeny podle pravidel,“ řekla s tím, že obě léčiva s vysokým obsahem alkoholu ovlivnila měření, a proto výsledek dechových zkoušek nelze hodnotit. Podle Herkommerové policisté nedodrželi čekací dobu 15 minut, aby vyloučili účinek léčiv, opakovanou zkoušku udělali o sedm sekund dřív před uplynutím povinných pěti minut a dechový přístroj použili, když řidička měla v puse žvýkačku. Při takovém postupu podle znalkyně nelze naměřené hodnoty označil za věrohodné.

Okresní soud v Mostě. Ilustrační foto
Soudkyně neřídila v opilosti, tvrdila v posudku znalkyně. Teď i jí hrozí trest

Soudce Jan Hartman odročil jednání na červen, kdy mají jako svědci vypovídat tři policisté. Podle obhájce by měla svědčit i Lehká, aby přiblížila užití léčiv a časy, které obhajoba považuje za důležité.

Soudní kauza se projednává od září 2022. Podle státního zástupce znalkyně vědomě a v rozporu s poznatky ze svého oboru pomáhala Lehké zbavit se trestní odpovědnosti, a proto znalecký posudek zhotovený pro trestní řízení odporoval objektivně zjištěným faktům. Znalkyně v posudku mimo jiné uvedla, že je víc než pravděpodobné, že hladina alkoholu v krvi byla nulová a Lehká neřídila v opilosti. Posudek také obsahoval tvrzení, že léčivé přípravky Bromhexin a Stopangin, jejichž požitím se Lehká u soudu bránila, ovlivnily výsledek obou dechových zkoušek. Ty podle znalkyně neměly žádnou vypovídací hodnotu. Herkommerová svá zjištění navíc osobně hájila při hlavním líčení u mosteckého soudu, takže státní zástupce pro ni navrhl přísnější postih. Herkommerová pracuje jako vedoucí laboratoří mostecké nemocnice.

Lehká už nesoudí

Bývalá krajská soudkyně Markéta Lehká řídila v prosinci 2019 v Mostě auto po požití alkoholu, čímž spáchala trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Soud Lehké uložil podmíněný trest, pokutu a dočasně jí zakázal řídit motorová vozidla. S odvoláním neuspěla, a nakonec přišla o talár.

Policisté jí naměřili v dechu nejprve 1,8 a po pěti minutách 1,75 promile. Podle Lehké to bylo následkem požití léků. Podezřelé vyjíždění do levého pruhu vysvětlovala tím, že řešila prudkou hádku svých dvou dětí, které měla na zadním sedadle, kam se otáčela.

Markéta Lehká na Okresním soudu v Mostě ve čtvrtek 28. ledna.
Soudkyně z Mostu řídila v opilosti, rozhodl soud. Užití léků neuznal

Mostecký soudce Benno Eichler svůj verdikt opřel o objektivní znalecké posudky, zjištění policistů a videozáznam. Jízdu označil za bezohlednou a podle něj málem došlo ke srážce s dalším autem. Podle něj se jasně prokázalo, že léky Bromhexin a Stopangin nemohly být příčinou tak vysoké koncentrace alkoholu v dechu při opakovaném měření. Z rozsudku také vyplynulo, že podobné hodnoty by byly i v krvi, jejíž odběr ale Lehká na místě odmítla. U soudu trvala na tom, že alkohol nepila, a hájila se tím, že v den jízdy byla přepracovaná.