Případ, kterým se od středy zabývá Krajský soud v Ústí, se odehrál loni 11. prosince. Tehdy 28letý Ukrajinec popíjel se svými přáteli pivo a vodku na teplické ubytovně v Novosedlicích. Večer se rozhodl vyrazit do ulic za zábavou a sexem. Na čerpací stanici si koupil prezervativy a přemýšlel, jestli půjde na diskotéku, nebo za prostitutkami. Na cestě narazil na nevšedního průvodce nočním městem. „Potkal jsem bezdomovce, kterému jsem koupil víno. On mi za to slíbil, že mi ukáže, kde jsou nějaké levné prostitutky,“ sdělil u soudu prostřednictvím tlumočníka Matsola.

Na křižovatce v ulici Nákladní oslovil první prostitutku. „Pochopil jsem, že asi na někoho čekala, nechtěla se se mnou bavit. Šli jsme cestou dál a na druhé straně silnice šla druhá prostitutka. Ta si za sex řekla 200 korun,“ zmínil Matsola. K sexu si vybrali místo za křovím.

Uzavřená Nákladní ulice kvůli nálezu těla mrtvé ženy.
Prostitutku v Teplicích zavraždil Ukrajinec, nechtěl připlatit za sex

„Při sexu jsem si sáhl na vlasy a chtěl jsem jí rozepnout bundu, abych si sáhl na prsa. Ona se, nevím proč, odtrhla, sebrala peníze a běžela k silnici. Upravil jsem se a šel dál,“ řekl Matsola. Žena ovšem policistům uvedla, že ji Matsola při sexu hrubě tahal za vlasy a škrtil.

Když hodinky ukazovaly kolem 23. hodiny, potkal mladý Ukrajinec u zdejší ruční myčky třetí prostitutku. „Pamatuji si, jak jsme stáli, povídali si a držel jsem ji za ruku. Dohadovali jsme se o penězích za intimní služby a domluvili si částku 300 korun. Po sexu ale začala říkat, že je to málo a že by chtěla víc. Říkala 500 nebo 700 korun, nevím, neměl jsem tolik. Odstrčil jsem ji. Ona říkala, že pokud jí nezaplatím víc, tak bude křičet a volat policii,“ popsal osudné okamžiky Ukrajinec. V tu chvíli prý dostal strach, protože v České republice neměl vyřízené pracovní vízum. Popadl tedy kámen a mlátil s ním ženu do hlavy. „Vnímal jsem to, že budu mít problémy s policií. Jak konkrétně došlo k té ráně kamenem, nevím. Byla tam tma. Teď už rozumím, že jsem zabil člověka, neumím to vysvětlit,“ přiznal u soudu.

Uzavřená Nákladní ulice kvůli nálezu těla mrtvé ženy.
Prokletá Nákladní ulice. Našli zde mrtvou prostitutku, policie nařídila pitvu

Jinou verzi s třetí prostitutkou ovšem přináší obžaloba. Podle ní ženu v 23.11 hodin na chodníku napadl, odtáhl ji za reklamní billboard a tam ji znásilnil. Poté, když mu žena pohrozila přivoláním policie, zvedl ze země půlkilový kámen a umlátil ji. „Následkem pohmožděním mozku na místě zemřela. Poté obžalovaný, aby nezanechal stopy na místě, poškozené částečně svlékl oděvní svršky a boty, vzal jí kabelku a všechny věci odnesl na blíže nezjištěné místo, kde je zahodil,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Kriminalisté vraha dopadli po týdnu. Pomohly sociální sítě, výpověď bezdomovce i kamerové systémy. „S vraždou souhlasím, ale se znásilněním nikoli. Samotný útok si nepamatuji. Nestalo se mi to poprvé, že si něco pamatuji a něco ne, míval jsem takové okamžiky, když jsem byl opilý,“ reagoval Matsola.

Za zločin znásilnění a vraždy zvlášť surovým způsobem hrozí Ukrajinci 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Soud pokračuje ve čtvrtek výslechem svědků a znalců, v pátek by pak mohl padnout rozsudek.

Policie. Ilustrační foto.
Policie obvinila trojici Čechů z otrokářství. Působili v Ústeckém kraji