Soud v Mostě marně hledá 41letého Ladislava Matušku, který má na svém kontě i milionové zpronevěry

MONIKA PROCHÁZKOVÁ

Obsílky do hotelu

Matuška byl již jednou celostátně hledaný, když se na něj začala kupit trestní oznámení pro podvody. V lednu 2011 policie informovala, že ho zadržela přímo na letišti, když se vracel z jedné ze svých bezplatných cest. Až do prosince 2011 byl ve vazbě. Z ní byl propuštěn takzvaně „na dobré slovo". Slíbil, že se nebude vyhýbat soudnímu líčení a hlásit místo svého trvalého pobytu. Soudu udal jako svoji adresu hotel v Litoměřicích. „Na této adrese si obžalovaný dvakrát soudní obsílku převzal. Teď se mi však vrací s tím, že už tam není," uvedla dále soudkyně. Ta se mu pokoušela doručit soudní předvolání i prostřednictvím policie. Marně. Dozvěděla se pouze, že se dotyčný na uvedené adrese nezdržuje.

Co dál?

Matuška může být v tuto chvíli prakticky kdekoliv. Je dost inteligentní na to, aby si uvědomil, že mu v Čechách hrozí možná až několikaletý kriminál a pokusil se prchnout. Není tedy vyloučeno, že se již nezdržuje na území České republiky, možná není ani v Evropě.

Podle informací Deníku mu nikdy nebyl zabaven cestovní pas. Vzhledem k tomu, že měl zpronevěřit miliony, které nikdy nebyly zajištěny, může mít i dostatek peněz, které by mu umožnily začít život jinde. „V tuto chvíli nezbývá než čekat, jestli ho policie chytí. Pokud by se zjistilo, že je někde v Evropě, může být na něj vydán evropský zatykač," popsala další postup Stará. V případě, že se Matušku nepodaří vypátrat, bude prohlášen za uprchlého a souzen v nepřítomnosti.

Tři obžaloby

Nejznámějším případem, kterým se podnikatel proslavil v médiích a vysloužil si přezdívku „Létající Čestmír", jsou podvody s letenkami. Kvůli nim stanul před soudem už v červenci 2011.

Matuška si měl letenky objednávat na poslední chvíli přes internet u zprostředkovatelských společností. Jako doklad o zaplacení posílal podle obžaloby padělaná potvrzení o příkazu k úhradě z internetového bankovnictví. Naletěly mu čtyři společnosti, kterým Matuška dluží přes 90 tisíc korun.

Podnikavý Mostečan se postupně podíval zadarmo do Kapského Města v Jihoafrické republice, na Floridu, do New Yorku či Dubaje. Podvody se mu dařilo páchat díky tomu, že vystupoval důvěryhodně a cestoval velmi narychlo buď ještě v ten samý den, kdy si letenku objednal, nebo hned den následující. Společnosti si tak nemohly ověřit, zda platba skutečně proběhla.

Další obžaloba viní Matušku z toho, že v lednu 2008 převzal od německého podnikatele z Vejprt na Chomutovsku 90 tisíc euro za účelem předčasné úhrady investičního úvěru a peníze si ponechal pro vlastní potřebu. Jednalo se při přepočtu na českou měnu o 2 340 tisíc korun.

Další 450tisícovou škodu měl způsobit společnosti, od které si zakoupil v létě 2009 volkswagen. Podle obžaloby nehradil 25tisícové měsíční splátky.

Ve třetím případě měl zpronevěřit přes milion korun. Podle obžaloby se v létě 2008 domluvil se svým klientem, že mu zhodnotí jeho peníze. Dohodli se, že mu povede účet pro potřeby obchodu s komoditami na mezinárodních trzích a bude mu vyplácet zisk. Získané peníze měl ale obžalovaný použít pro svoji potřebu a k úhradě jiných závazků svých společností.

Blázen? Ne. Je zdravý

Matuška ve všech případech tvrdí, že je nevinný. Peníze prý nikomu nedluží, vše údajně řádně zaplatil. Evidentně tomu zřejmě i věří.

Soud proto nechal na obžalovaného vypracovat znalecký posudek z oboru psychiatrie. Lékař měl zjistit, zda podnikatel netrpí duševní poruchou. V jeho rodině se totiž závažné duševní nemoci vyskytly.

Podle závěrů znalce je Ladislav Matuška nicméně zcela zdráv a je dostatečně inteligentní, aby věděl, co činí. Záleží jen na něm, zda se rozhodne dodržovat zákony.