Zájem médií a veřejnosti o tuto kauzu neklesá, včera to dokazovala vstupní hala soudu plná novinářů a reportérů. Očekával se rozsudek. Obžalované se však k soudu nedostavily, prý jsou nemocné. Líčení muselo být znovu odročeno.

Vše začalo před deseti lety. Tehdy se Tomáš K. zastal na maturitním večírku své spolužačky Barbory Kupkové. Ta se do něj zamilovala a od té doby mu nedala pokoj. Následující roky byly plné pronásledování, pomluv, pokřikování i SMS zpráv ze strany Barbory i její matky Evy.

Tehdy trestní právo neznalo trestný čin nebezpečného pronásledování, ženy tedy vždy dostaly jen pokutu, až v létě 2011 dostaly pronásledovatelky zákaz přiblížit se k Tomášovi na méně než sto metrů. Téměř okamžitě ho porušily, stanuly tedy před soudem.

Mladší z žen při minulém jednání vinila ze všeho svou matku. „Já jsem z ní ve stresu. Ona mě týrá. Nechtěla, abych si našla práci. Já jsem Tomáše několikrát prosila, aby jí řekl, že ho nemám ráda," obhajovala se. Na dotaz soudkyně, proč se tedy od matky neodstěhuje, uvedla, že to nejde, protože nemá žádné peníze. „Žijeme z darů od příbuzných. Nemám práci. Nikde mě tady už nezaměstnají."

Starší obžalovaná zas tvrdila, že oběťmi jsou naopak ony. „Lidi nám na ulici nadávají. Dokonce mě bijou tak, že mám jizvy. O dceru se bojím, oni jí vyhrožují, že si na ni počkají a odvezou ji autem. Proto všude chodím s ní," vysvětlovala.

Obě ženy jsou v Mostě velmi známé. Zraky veřejnosti se na ně obracejí, zejména když se na ulici sprostě hádají, neváhají urážet kolemjdoucí, dokonce se je několikrát snažily i napadnout.

Nepříjemné setkání s „Šedivkami" má i jedna z mosteckých maminek. „Nakupovala jsem se svým sedmiletým synem v obchodě. On šel kus přede mnou mezi regály, za ním ty dvě osoby. Starší najednou začala na bundu syna plivat. Zezadu, aby ji asi neviděl," vyprávěla. „Nevěřila jsem svým očím, tak jsem ji okřikla, co to má znamenat. Obě na nás hned začaly křičet, sprostě nás urážely. Rychle jsme šli pryč," dodala matka.

Obžalovaným byla soudem nařízena ochranná léčba, u matky ústavní, u dcery ambulantní. Rozsudek za spáchání trestného činu nebezpečného pronásledování by měl zaznít 25. února dopoledne.