Na Mostecku je pět odstavných parkovišť pro nákladní auta pod Bořní, v Havrani, v Souši, ve Velebudicích a v Litvínově. Zloději na ně míří v noci, kdy kamioňáci tvrdě spí. Od začátku roku vybrali už 16 náklaďáků.

„Většinou ukradli naftu,“ řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Pachatelé využívají například toho, že některé vozy nemají uzamykatelné nádrže.

„Řidiči krádež většinou zjistí až ráno, když se probudí a vidí, že je nádrž narušená nebo na zemi vylité pohonné hmoty,“ dodala policejní mluvčí Světláková.

Zloději si při jedné výpravě přijdou až na několik stovek litrů nafty. U pumpy by za takové množství zaplatili desetitisíce korun.

Vyhlášenou zlodějskou lokalitou je odpočívadlo pod kopcem Bořeň. Tady by už možná stálo zato dát pro neznalé kamioňáky ceduli s varováním. Na tohle místo si totiž vychytralí chmatáci nechodí jen pro naftu, ale kradou z návěsů i náklad. Nad některými případy zůstává rozum stát. Drzost zlodějů je totiž neuvěřitelná, je s podivem, že si takovýchto krádeží nikdo nevšimne. Nejsou totiž otázkou vteřin, ale musí trvat několik desítek minut. Pachatelé si pro kořist musí přijet autem.

Na začátku března si pod Bořní neznámý lapka přišel zadarmo k pneumatikám. Jednoduše očesal jednu ze zánovních hond určených do ústeckého autosalonu, kterou měl řidič s dalšími vozy naloženou na návěsu. „Zmizela čtyři alu kola i s pneumatikami. Auto zloděj či zloději postavili na plastové klíny, které slouží k zabezpečení nákladu proti rozjetí,“ komentovala případ Světláková.

Minulý týden o svůj náklad pod Bořní přišel další kamioňák. Tentokrát si lapkové odvezli plzeňské pivo. A nebylo ho málo. „Odcizili přes padesát přepravek s více než tisícovkou lahví piva za 42 tisíc korun,“ konkretizovala Světláková. Oba okradení řidiči policii tvrdili, že zloději řádili v noci, když oni spali.

Pachatel neznámý

Policisté se na odstavná parkoviště snaží při svých službách zajíždět na kontroly. „Před několika dny nás jeden řidič, který jel kolem Souše, upozornil, že se na odstavné ploše pohybují podezřelé osoby.

Hlídka na místě nikoho nezastihla, ani nedošlo ke krádeži,“ uvedla Světláková. Z 16 letos nahlášených krádeží se zatím nepodařilo policistům objasnit ani jedinou.