Výpověďmi prvních šesti svědků ve čtvrtek 8. března u Okresního soudu v Mostě pokračovalo hlavní líčení k výbuchu a požáru v litvínovské chemičce Unipetrol z 13. srpna 2015. Vedoucí zaměstnanci etylenové jednotky Jan Doskočil a Václav Macal čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti.

Předvolaný personál jednotky, který pomáhal řešit situaci před explozí, před senátem potvrdil úterní tvrzení nadřízených, kteří podle svých slov nepochybili. „Myslím si, že bylo postupováno správně,“ uvedl svědek, operátor velína. Dodal, že kdyby v den havárie vedl pracoviště on, jednal by obdobně jako obžalovaní.

Zaměstnanci Unipetrolu Jan Doskočil a Václav Macal čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti za postup při řešení havárie v litvínovské chemičce v srpnu 2015. Oběma pomáhá známý advokát Tomáš Sokol.
Pochybili pracovníci Unipetrolu? Soud rozplétá výbuch v chemičce

Svědci se také shodli, že jejich směna začala bez potíží, že řetězec mimořádných událostí zahájilo nečekané omezení dodávky chladicí vody a že jednotka, jež je na takový stav připravena a byla do úniku plynu pod kontrolou, mohla kritický stav zvládnout, kdyby zabezpečovací práce nenarušila nepředvídatelná anomálie na pojistném ventilu potrubí s propylenem.

Masivní únik plynu

Ventil při nestandardním jevu zvaném chattering rozkmitaly rázové vlny, které uvolnily šrouby a narušily soudržnost potrubního systému. „Nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl další svědek, který popsal, jak zahlédl silně vibrující ventil. S ostatními se u soudu shodl i na tom, že parní a vodní clony nemohly zabránit výbuchu, protože mrak plynu masivně unikajícího z trhliny byl mimo dosah clon. „Kdyby se spustily, situaci by to ještě zhoršilo,“ sdělil jeden z inženýrů. Svědci slyšeli jen jednu explozi. „Úplně se rozklepal strop.“

Obžalovaným, které hájí známý advokát Tomáš Sokol, hrozí v případě prokázání viny až osm let ve vězení nebo peněžitý trest. Během procesu se nechtějí vyjadřovat do médií.

Na vůz projíždějící tramvajovou křižovatkou u bloku 100 v Mostě kdosi zaútočil kameny. Jeden z nich rozbil okno v salonu pro cestující. Pasažéři zažili šok.
Děti zaútočily kameny na projíždějící tramvaj. Cestující byli v šoku

Líčení je komplikované, protože právníci se pohybují v oblasti přírodních věd a složité výrobní praxe. Spor panuje například v klíčovém bodě obžaloby, která viní vedoucí z nepoužití parních a vodní clon. „Já jsem petrochemii nepostavil, proto jsem závislý na znalcích,“ sdělil Deníku státní zástupce Jan Schindler. Argumentuje tvrzením znalce, že clony měly být spuštěny.

Výslechy dalších svědků proběhnou 13. března.