Devět let bez soukromí

Zřejmě neznámější případ takzvaného stalkingu v Čechách se začal odvíjet už v roce 2003. Tehdy se dnes 29letý Tomáš K. zastal po maturitním večírku své spolužačky. Dívka se do něj zamilovala. Od té doby mu nedala pokoj. S matkou za ním v jednu dobu dokonce jezdila až do Prahy, kde studoval. Poté ho ženy pronásledovaly i v zaměstnání. Až v létě 2011 docílil mladý muž toho, že obě dostaly zákaz se k němu přiblížit na méně než sto metrů. Téměř okamžitě ho ale porušily. Čekaly na něj před budovou SHD v Mostě, kde pracoval, a opět se s ním pokoušely hovořit. Devětadvacetiletý Mostečan na ně zavolal policisty. Ti je zadrželi a začali stíhat. Osmadvacetiletá Barborka Kupková a 59letá Eva Kupková nyní čelí obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí jim až tříleté vězení.

Emoce v soudní síni

Hlavní líčení u Okresního soudu v Mostě bylo velmi emotivní. Už před soudní síní se ženy rozčilovaly, křičely a nadávaly na novináře. „Je to teror. Mlátí nás kamerou do hlavy," stěžovala si starší z obžalovaných. Mladší Barbora ukrývala svoji tvář pod tmavými brýlemi a šátkem. Maskování sundala až na po důrazné výzvě soudkyně. Obě ženy během hlavního líčení neustále vyrušovaly svými nesouhlasnými připomínkami k výpovědím svědkům. Soudkyně je několikrát důrazně napomínala.

Jsme nevinné, tvrdí

Matka s dcerou od začátku tvrdí, že mladého muže nepronásledují. Loňské setkání byla údajně též jen náhoda. Do stejné budovy, kde Tomáš K. pracuje, si prý chodí nabíjet mobilní telefon. Barbora navíc uvedla, že ji ke kontaktování Tomáše nutila hlavně matka. „Já jsem z ní ve stresu. Ona mě týrá. Já jsem Tomáše několikrát prosila, aby jí řekl, že ho nemám ráda," obhajovala se.

Mladý muž: Mám strach

Mladý muž u soudu nicméně potvrdil, že ho obě ženy obtěžují už několik let a loni v létě tomu nebylo jinak. „Když jsem nakládal věci do auta, tak ke mně přijela na kolečkových bruslích slečna Kupková a něco mi říkala o poděkování. Já jsem vzal telefon a volal hned policii. V tu chvíli přišla paní Kupková a ptala se, kde je Barbora," vylíčil další nepříjemné setkání. Dodal, že ho chování obou žen nejen velmi obtěžuje, ale zároveň z nich má i obavy. „Jsou agresivní. Viděl jsem, jak se navzájem strkají, vytrhávají si z rukou věci. Eva Kupková vláčela svoji dceru dokonce za vlasy. Barbora jednou napadla moji sousedku, která měla v ruce malé dítě," vysvětloval, proč má z žen strach.

Výbuch vzteku

Mladý muž u soudu vypovídal bez přítomnosti obžalovaných, aby se vzájemně nesetkali a nedošlo ke zbytečným konfliktům. Ženy čekaly na chodbě a následně jim soudkyně jeho slova přetlumočila. I to však stačilo k tomu, aby to u nich vyvolalo neúměrné reakce. Během čtení výpovědi se mladší Barbora náhle z ničeho nic svalila ze židle na podlahu a několik vteřin se ve vzteku válela po zemi. Dokonce se snad zahryzla do vlastní ruky. „Jsou to lži. Přála bych si umřít," úpěla. „Báro přestaň," okřikla ji matka. „Teď jste nám názorně předvedla, proč z vás má poškozený obavy," komentovala emotivní výstup soudkyně. „Zaprotokolujte, že se nám tady obžalovaná válí po zemi," pronesla poté směrem k zapisovatelce.

Po zbytek hlavního líčení už byl v soudní síni relativní klid. Rozsudek zatím napadl. Soudkyně jednání odročila na říjen. Chce, aby duševní stav obou žen posoudil psycholog. Ti mimo jiné tvrdí, že jsou samy oběti. „Lidi nám na ulici nadávají. Házejí po nás láhve, plivou a dokonce mě bijou tak, že mám jizvy. O dceru se bojím, oni jí vyhrožují, že si na ni počkají a odvezou ji autem," uvedla starší z žen.