Mladík se svým obětem v dopisech za vše omlouval a sliboval, že uhradí veškerou škodu. Projevenou lítostí chtěl zároveň zapůsobit i na soud. Doufal totiž, že mu omluva pomůže snížit trest. To se mu ale příliš nepovedlo, soud mu nadělil dva roky natvrdo.
Neváhal použít násilí

Obžalovaný spáchal obě přepadení v lednu letošního roku. První loupež se udála 11. ledna v Bělehradské ulici v Mostě. Třiapadesátileté ženě se mladý muž snažil strhnout z ramene kabelku. Když zjistil, že ji žena drží pevně, tak jí dal ránu pěstí. Z místa činu posléze i s lupem utekl.


Na svou druhou oběť, 57letou ženu, mladík zaútočil o týden později v Poděbradské ulici. Ani tato žena se však nechtěla své kabelky jen tak lehce vzdát. Lupič ji tedy vláčel několik metrů po zemi, než tašku pustila. Záhy po tomto činu ho dopadla policie.


Obžalovaný se včera u soudu k oběma loupežím přiznal a svých činů litoval.

„Byl jsem psychicky na dně kvůli nedostatku financí. To mě dohnalo až k loupežím. Dnes pro své činy nemám slov,“ uvedl. K první loupeži se prý odhodlal spontánně poté, co přemýšlel, kde sežene peníze. Bydlel totiž u rodičů, kterým lhal, že pracuje a matka po něm chtěla příspěvek na domácnost. „Odešel jsem z domova s tím, že už se tam nevrátím. Na ulici jsem uviděl ženu s kabelkou, pak asi přišel ten zkrat,“ vysvětloval své jednání mladík. Ukradené peníze dal doma matce a tvrdil, že je to jeho výplata.


Na druhou loupež už obžalovaný podle svých slov vyrazil cíleně. Ani jedné ze svých obětí prý ale rozhodně nechtěl ublížit.


Pomoc jí musel psycholog

Obě ženy si z přepadení odnesly pohmožděniny a tržné rány, které jim museli ošetřit lékaři. Starší ženu dokonce tento zážitek poznamenal i psychicky. Když včera o přepadení mluvila před soudem, byla velmi rozrušená a těžko potlačovala slzy.


„Kabelka se mi zasekla za loket. Asi dva metry jsem byla vlečena po zemi, pak už jsem neměla sílu a tašku pustila. Trvalo dva měsíce, než se mi vše zahojilo. Dodnes navštěvuji psychologa,“ řekla s pláčem.


Omluvu nepřijala


Obžalovaný se oběma ženám přímo v soudní síni omluvil a pokusil se jim předat i připravené omluvné dopisy. První poškozená od něj dopis přijala, druhá ho odmítla.


Mladému muži hrozilo až desetileté vězení. Státní zástupce pro něj navrhoval trest odnětí svobody při spodní hranici trestní sazby. Ke zvážení dal i podmíněný trest s tím, že mladík bude pod dohledem probačně – mediační služby. Podmínku pro svého klienta si přál i jeho advokát. Soudkyně po poradě se senátem ale rozhodla, že obžalovaného pošle za mříže.


„Výchovný trest by podle nás nesplnil svůj účel. Museli jsme přihlédnout k tomu, jak se obviněný k oběma ženám zachoval. Na omluvu a úhradu škody měl dost času, ale neučinil tak. Ve špatné finanční situaci se ocitl vlastní vinou, protože nepracoval ani si nezažádal o podporu,“ řekla při odůvodňováním rozsudku předsedkyně senátu. Rozsudek není dosud pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlení, zda se odvolají.