Mostecká policie zadržela během necelých dvou dnů 36letého recidivistu z Mostu podezřelého z okradení školačky, kterou zřejmě svou výřečností zmanipuloval. Bez skrupulí se měl vetřít do její blízkosti, šel s ní kus cesty a pak ji přimět čekat na mobil, který jí vzal, ale už se s ním nevrátil. K násilí nedošlo, přesto kriminalisté na počátku vyšetřování nevylučovali, že došlo k pokusu o únos. Proto se posílil v části Mostu dozor. Na základě nových informací policie případ přehodnotila.

Vyšetřovatel ve čtvrtek 8. listopadu muže obvinil z přečinu krádeže, za což mu hrozí tři roky ve vězení. Policie podá podnět na vazební stíhání.

„Naše hlídka si večer všimla v centru města muže, který odpovídal popisu a zajistila ho,“ přiblížila dopadení mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Muž u sebe neměl doklady a uvedl cizí jméno. Po ověření totožnosti skončil v cele. Nedávno byl obviněn pro jinou krádež.

Město Meziboří patří k lokalitám, které lidé řadí k dobrým adresám. Oceňují hlavně klid a pořádek.
Meziboří je dobrou adresou. Svým obyvatelům nabízí klid, čisto a bezpečí

Z první fáze nového vyšetřování vyplývá, že nezletilou dívku oslovil v úterý 6. listopadu odpoledne u nemocnice, kde ji zahlédl s aktovkou na zádech a s mobilem v ruce. Protože u nemocnice bylo dost lidí, lstí si vyžádal procházku do méně rušné lokality. Dvojice se pak pohybovala v okolí nemocnice, šla směrem k 1. základní škole a dále do ulice SNP. Díky další lsti se muž zmocnil mobilu své malé průvodkyně a odešel.

Policie o případu informovala den poté, kdy začala hledat další svědky. Popsaný neznámý muž ve věku kolem 30 let měl černé, vlnité, krátce střižené vlasy, hnědé oči a na sobě měl zimní modrou bundu, šedé rifle a botasky. Policie v souvislosti s případem přijala také preventivní opatření ve spolupráci s městskou policií. V oblasti se objevili hlídky i asistenti městské policie, kteří tam byli i ve čtvrtek dopoledne. Ve škole policisté hovořili ve všech třídách 1. stupně o rizicích setkání s cizí osobou.

Výjimka, věří místní

Lidé z ulice SNP, které Deník oslovil, nic podezřelého neviděli. Někteří se ale o události dozvěděli z médií. „Jsme pořád bezpečná ulice, to s tím děvčetem byla výjimka,“ řekla prodavačka jednoho z místních obchůdků. „Neteř v úterý přišla domů s brekotem, že na ni promluvil nějaký muž s kapucí na hlavě, který seděl u Luny na lavičce. Večer jsem pak na internetu četla o té školačce. Nevím ale, zda to nějak souvisí, protože naše holka se venku bojí každého cizího člověka. Proto jí pořád říkáme, že s nikým, koho nezná, nesmí mluvit,“ svěřila se žena, která u internátu venčila psa. Obyvatelé oceňují, že se v okolí základní školy pravidelně pohybuje školní dohledová služba městské policie.

Kriminalita na dětech včetně pokusů o únos v Ústeckém kraji v posledních letech přiměly úřady jednat. Například Most rozšířil kamerový systém. V rámci monitoringu ulic městská policie částečně pokryla dva výjezdy a vjezdy do Mostu. Kamery sledují auta v obou směrech na silnici I/13 u chanovské benzinky a stejné zařízení snímá provoz v Čepirohách, kde je silnice Most - Žatec. „Do dvou let chceme mít pokryté všechny výjezdy z Mostu. Teď řešíme komunikaci na Chomutov a Litvínov,“ řekl ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Nalezená puška s dalekohledem
Mostečan nalezl před domem pušku s dalekohledem

Státní policie apeluje na rodiče, aby děti opět důrazně upozornili, co se jim může stát na ulici a že nesmí být důvěřivé a mluvit s cizími lidmi. Měly by také zvážit omezení používání mobilů na veřejnosti, zvláště na odlehlých místech.