Devětatřicetiletý obžalovaný spolu se svou osmadvacetiletou pomocnicí měli podle obžaloby v září 2011 obrat významného českého podnikatele o dvě zlaté cihly za 2,2 milionu korun. Běhunek měl již předtím zřídit internetové stránky, na kterých nabízel za zlato výhodné ceny. Na ty zareagoval podnikatel a po domluvě se rozjel ve stanovený termín do Mostu. V budově SHD ho uvítala Marcela Kratochvílová jako sekretářka s tím, že ona má cihly převzít. Podnikatel jí je dal a žena pod záminkou zkoušky ryzosti z kanceláře odešla. V přízemí budovy zlato předala Běhunkovi a z místa odešli.

Výpověď podnikatele před soudem byla podle soudkyně věrohodná a důležitá. „Jednoznačně totiž identifikoval obžalovanou Kratochvílovou, jako osobu, které zlato předal," uvedla soudkyně Petra Stará.

Sama Kratochvílová pak před soudem pomohla usvědčit Běhunka. Vypověděla totiž, že slyšela telefonáty, ve kterých se měl bavit s někým o výkupu zlata. Poté se na ní obrátil s tím, aby mu pomohla jako fiktivní sekretářka cihly získat. Tuto „pomoc" soud bral v potaz při rozhodování o výši trestu pro obžalovanou. Držel se totiž na samé spodní hranici trestní sazby a Kratochvílová jako dosud bezúhonná matka malého dítěte odešla jen s podmínkou, přestože se na činu vědomě podílela.

Zato v případě Běhunka nebyl soud tak mírný. „Svým jednáním totiž obžalovaný způsobil značnou škodu, na čin se dlouhodobě pečlivě připravoval," odůvodnila soudkyně.

Další podvody

Před mosteckým soudem stojí Oldřich Běhunek ještě v dalších kauzách, například za to, že prodával do zastaváren slitky ze žlutého kovu, které vydával za zlato a falšoval si k tomu i potvrzení puncovního úřadu, že jsou slitky pravé.

Další líčení je také zaměřeno na drahý kov. Běhunek měl podle obžaloby nabízet výhodnou cenu za výkup zlata, kterou však poté při koupi do smlouvy snížil a lidem vyplácel méně, než měl. Když chtěl zákazník zlato zpátky, řekl, že je již roztaveno.

V těchto kauzách obžalovaný na verdikt soudu teprve čeká.

Před soud se dostala i Běhunkova matka, která měla podle obžaloby synovi prát jeho nezákonně získané peníze. To se však nepotvrdilo a žena byla minulý týden zcela zproštěna viny.