Již několikrát jsme v Deníku informovali o konkursním řízení úpadce Rybenor s.r.o. V souvislosti s tímto konkursem také o trestním řízení vedeném se správci konkursní podstaty ze společnosti PROF -konkursní správce v.o.s. z Liberce. Prý si správci konkursní podstaty řekli o úplatek.

Trestní oznámení podal jednatel Rybenoru Edvard Stolba. Informovali jsme také o údajně připravované mezinárodní arbitráži. Tu měl zahájit Stolba proti České republice z důvodu neochránění jeho norských investic.

Pětiletá historie

Jak se události vyvíjely od roku 2007 do konce roku 2011?

Konkursní řízení úpadce Rybenor je v konečné fázi. Dne 3.3.2011 byla soudem přijata konečná zpráva usnesením, jež nabylo právní moci dne 10.5.2011. Stolba, ani nikdo z konkursních věřitelů proti konečné zprávě nevznesl odůvodněné námitky a proti schvalujícímu usnesení se neodvolal. Nebylo tedy nijak prokázáno, že by byl konkurs prohlášeny na Rybenor podvodný, jak jednatel této společnosti Stolba v minulosti uváděl.

Všechno je jinak?

V trestním řízení s konkursními správci z firmy PROF Liberec se nepotvrzují informace, které Stolba předával orgánům činným v trestním řízení a médiím. Konkursní správci byli v trestním řízení sice již třikrát odsouzeni, avšak všechny rozsudky byly následně zrušeny. Správci se nedopustili úplatkářství, lze vyčíst z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR.

Zda se správci dopustili pletich v konkursním řízení a poškodili věřitele, zkoumá nyní prvoinstanční Okresní soud v Liberci. Soud si nechal vypracovat znalecký posudek, jestli správci poškodili svým jednáním věřitele.

Posudek musí vycházet především z pravomocně přijaté konečné zprávy konkursního řízení úpadce Rybenor. To je jediný oficiální a nezpochybnitelný zdroj informací. Z konečné zprávy vyplývá, že žádná škoda věřitelům způsobena nebyla, a dokonce způsobena být nemohla.

Dne 16.12.2011 to navíc potvrdil Vrchní soud v Praze. Ten na základě odvolání konkursního správce PROF proti výši jeho odměny přiznané Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil, že se správce PROF nedopustil žádných nezákonností v konkursním řízení úpadce Rybenor a jeho odměnu zvýšil. V krajním případě by trestní řízení se správci mohlo mít šokující vyvrcholení zproštění správců z důvodu, že se žádného trestného činu nedopustili. Znalecký posudek by měl být hotov do konce února 2012. Tak uvidíme.

K údajně připravované mezinárodní arbitráži, hojně medializované v letech 2007 2008 se již Stolba nehlásí. Dle informací Deníku se v této věci nic neděje. Je tak velmi pravděpodobné, že se jednalo o značně nafouknutou bublinu, která nemá racionální jádro.

Se samotným Edvardem Stolbou bylo naopak vedeno trestní řízení ohledně jeho úlohy v privatizaci Rybeny Žalohostice. V roce 2009 byl Stolba dokonce obviněn. Počátkem roku 2011 však bylo trestní stíhání Stolby zastaveno „pro nepřípustnost trestního stíhání z důvodu jeho promlčení“. Tedy nikoli proto, že se trestný čin nestal. Zřejmě jen nelze na možný trestný čin, který se stal před 18 lety, uplatnit dvacetiletou promlčecí lhůtu. A tak vůči Stolbovi již nelze vést trestní řízení.

Edvard Stolba, jehož společnosti Tresko a Rybenor zůstaly po uzavření jejich konkursních řízení dlužny věřitelům téměř 90 milionů Kč, se stal sám předmětem insolvenčního řízení. V listopadu 2010 na něj byl podán insolvenční návrh. Věřitelé přihlásili do insolvenčního řízení 56 milionů Kč.

Stolba se pokoušel insolvenční řízení odvracet různými způsoby. Podával námitky, podal odvolání proti rozhodnutí, kterým 20.4.2011 soud zjistil jeho úpadek a prohlásil na jeho majetek konkurs. Nakonec 12.12.2011 byl ústeckým krajským soudem Štolbův úpadek a konkurs potvrzen.

Pikantní je, že dvaašedesátiletý Edvard Stolba, který v České republice žil prvních pětadvacet let svého života, posledních více než dvacet let v České republice podniká, v rámci svého zdejšího podnikání a dalších aktivit vždy jednal česky, najednou překvapivě ve svém insolvenčním řízení češtinu „zapomněl“. Soud musel přibrat tlumočnici-překladatelku. Jen tlumočení při soudním jednání 30.11.2011 a překlad usnesení stály daňové poplatníky 35 885,50 Kč. Tyto náklady budou v insolvenčním řízení samozřejmě narůstat.

Ještě pikantnější je, že Stolba, který zapomněl česky, možná absolvoval rychlokurs češtiny. Svoje odvolání ze 7. ledna tohoto roku proti novému rozhodnutí o úpadku a prohlášení konkursu podal (stejně jako všechna ostatní dosavadní podání v insolvenčním řízení) v češtině. Nikoli v norštině s úředním překladem do češtiny.

Jak případ skončí?

Bývalý společník správce konkursní podstaty Jaromír Vašek, i s odvoláním na Stolbovu náhlou ztrátu schopnosti komunikovat česky, a na další Stolbova problematická až nepravdivá tvrzení, poukazuje na nevěrohodnost Edvarda Stolby jako podavatele trestních oznámení na správce a svědka v trestním řízení se správci.

Vašek tvrdí: „Soudy dosud braly Stolbova tvrzení za zásadní v trestním řízení se správci. A správce na základě těchto tvrzení odsuzovaly. Podal jsem na Stolbu několik trestních oznámení. Pro křivé obvinění, křivé svědectví, pomluvu, podvod. O těchto trestních oznámeních stále ještě není rozhodnuto.“

Situace kolem společnosti Rybenor a jejího většinového majitele a jednatele je velmi komplikovaná. Zdá se však, že se vyvíjí jiným směrem, než jak se zdálo v letech 2007 až 2009.

Tehdy se hovořilo o tom, že čestný a pravdomluvný norský občan Edvard Stolba byl poškozen při svém podnikání v České republice a přišel o své investice. A že zločinní konkursní správci z Liberce požadovali úplatek.

Deník zaujímal od počátku zdrženlivé stanovisko. Stolbovo podnikání na Litoměřicku totiž vzbuzovalo jisté otázky. Problémy již vyplavaly na povrch.

Čili vzhledem k vývoji situace se ukazuje, že zdrženlivost při komentování této, z počátku velmi medializované kauzy, byla namístě.