Obézním chlapcům se podle studií českých vědců mění tělo směrem k dívčímu, mají zduřené prsní žlázy a širší pánev. Tuk navíc produkuje ženské pohlavní hormony estrogeny, v těle se tak nedostatečně vyvíjí mužská reprodukční soustava. U obézních dívek puberta nastoupí dříve a je rychlejší, začínají také být menší.

Růst dítěte ovlivňuje v rané fázi výživa, potom pohyb a růstové hormony. V období puberty se k růstovým hormonům přidružuje významný vliv pohlavních hormonů, u obézních ale převažují ty ženské.

Jablečný koláč s tvarohem a ořechy
JÍDELNÍČEK: Dobrá zpráva pro milovníky koláčů! Dnes si ho dáte k snídani

Pánev mají děti do deseti let stejnou, u dívek se ale s nástupem puberty začne rozšiřovat. Podle odborníků se kost stejně mění také u chlapců s nadměrným obsahem tuku v těle. U dívek vyšší procento tuku urychluje pubertální vývoj, může probíhat i rychleji. Jsou také kvůli vyšší hladině estrogenů menší, než jaké mají dispozice po rodičích. U chlapců záleží na citlivosti vůči těmto ženským pohlavním hormonům. Pokud je vysoká, vedou estrogeny tělesnou stavbu chlapce směrem k ženskému pohlaví a zablokují spuštění mužské puberty.

Výsledkem je, že se nedostatečně rozvíjí reprodukční funkce a některé americké studie hovoří i o snižování plodnosti u těchto mužů.

Kalorická strava dětem nesvědčí

Zatímco v roce 1991 trpělo nadváhou a obezitou deset procent dětí, v roce 2016 už skoro 18 procent. Počet dětí s vyšší hmotností vzrůstá mezi pátým a devátým rokem, u chlapců postupně až do 13 let. I když se na vzniku obezity podílejí genetické faktory ve 40 až 70 procentech, stále jsou zevní faktory hlavní příčinou nárůstu obezity. Udává se, že nejméně v 95 procentech je obezita dětí způsobena nadměrným příjmem kaloricky velmi vydatných jídel i nápojů, a výrazným omezením pohybu.

Podle mnohých studií se ukazuje, že rodiče po prvním roku věku dítěte přistupují k výživě svých dětí velmi benevolentně. Rychle naučí dítě pít slazené nápoje, jíst velké množství nekvalitních cukrovinek a nenaučí je jíst zeleninu. Velkým problémem se také ukazuje vysoký příjem uzenin a soli. Je to období, kdy dítě získává první špatné stravovací návyky.

I na služebních cestách se lze stravovat zdravě.
RADA: Jak jíst na služebních cestách a na benzínce?

S prvním počítačem či mobilním telefonem se výrazně sníží přirozená pohybová aktivita a v kombinaci se špatnými stravovacími návyky se pak může stát příčinou vzniku nadváhy a obezity.

Obézní dítě pozná rodič relativně brzy prostým pohledem. Je pravda, že roztomilý cvalík může být kojenec, ale ne už dítě ve školce či škole. Pokud si rodič není jistý, může si na internetu najít stránky s percentilovými grafy a zařadit své dítě do odpovídající skupiny. Další možnost je pak konzultace či vyšetření praktickým dětským lékařem.