Hned v listopadu šla proto na třetí operaci. „Otevřeli mě tehdy od lopatky až po břicho. Po všech operacích jsem cítila bolest a bylo to náročné i psychicky. Všichni ale byli úžasní, takže jsem to zvládla. Podruhé jsem se narodila,“ dodala.

Na operační sál musela víckrát proto, že se problémy nabalovaly. Pokud ale někomu lékaři zjistí výdutě na hrudní i břišní aortě, na cévním oddělení pražské Nemocnice Na Homolce to umí odstranit jediným zákrokem – operací torakoabdominální aorty.

Svou jizvu si často fotí a snaží se šířit osvětu, že onemocnění se netýká jen starších lidí
Deník pomáhá: Klára s hnijícím břichem má novou postel, která tlumí její bolest

Jedná se o nejkomplikovanější cévně chirurgický výkon. „Musíme otevřít obě dutiny, abychom se k aortě dostali, a provádíme rozsáhlou náhradu,“ řekl Deníku primář cévní chirurgie Petr Štádler. Postiženou tepnu specialisté nahradí protézou. „Nejnáročnější je varianta, při které je výduť na hrudní aortě od levé podklíčkové tepny přes břišní aortu až hluboko na obě pánevní tepny,“ uvedl.

Operaci předchází řádné vyšetření pacienta, aby lékaři zjistili jeho zdravotní stav a eliminovali možné vážné komplikace, které se mohou dotknout funkcí srdce, plic nebo míchy. Samotný zákrok poté trvá čtyři až osm hodin.

Náhodné nálezy

Nejčastěji jej absolvují staří lidé nad pětasedmdesát let, kteří mají řadu přidružených nemocí. Neméně důležitá je i pooperační péče. V nemocnici bývají asi měsíc, z toho i dva týdny na jednotce intenzivní péče. „Hned poté je posíláme na rehabilitaci do lázní,“ řekl profesor Štádler.

Profesor Petr ŠtádlerProfesor Petr ŠtádlerZdroj: se svolením Nemocnice Na HomolceOdstranění výdutí aorty ale podstupují i třeba pětatřicetiletí lidé s takzvaným Marfanovým syndromem, kteří jsou vysocí, mají dlouhé prsty, patologickou ohebnost prstů a podobné znaky. „Jsou náchylní k tvorbě závažných výdutí. Vzhledem k věku lépe zvládají léčbu,“ řekl Štádler.

Aorta neboli srdečnice je největší tepna v těle, která odvádí okysličenou krev do všech částí těla. Výduť, tedy abnormální rozšíření určitého úseku, může vzniknout kdekoli kolem ní. Pokud praskne, dojde k rozsáhlému krvácení, které pacienta bezprostředně ohrožuje na životě.

Zákrokem se lékaři snaží tomuto prasknutí předejít. Zrádné ale je, že lidé mnohdy vůbec netuší, že se jim výduť tvoří. „Jsou to náhodné nálezy. Člověk třeba přijde k lékaři se žlučníkovými potížemi nebo ledvinovou kolikou a on mu ji zjistí na ultrazvuku,“ uvedl Štádler. Výdutě na hrudní i břišní aortě ročně trápí asi tisícovku lidí, až čtyřikrát častěji muže.

Michal Šámal se těžce zranil po skoku do mělkého bazénu na dovolené v Tunisku
Utekl hrobníkovi z lopaty. Vždy si ověřte, kam skáčete, vzkazuje muž po úrazu

První operaci torakoabdominální aorty na Homolce provedli v roce 2005. Ve větším měřítku je tamní cévní chirurgové začali dělat od roku 2009. „Proškolili nás ve Spojených státech,“ dodal Štádler.

Snaží se vyhovět lidem z celé republiky. I v tom, aby se na operaci dostali včas. „Počty těchto zákroků, kterých jsme na Homolce provedli už více jak tři sta, pomalu stoupají. Ročně jich provádíme asi třicet,“ uzavřel primář s tím, že výsledky jsou na světové úrovni a mnoho lidí může po operaci vést kvalitní život.