Mláďata, čerstvý vzduch, exotická zvířata, množství zajímavých akcí, zábava pro celou rodinu. Zoologické zahrady v letošním roce táhnou. Během léta hlásí zoo v regionu skvělá návštěvnická čísla a růst mají i v srpnu, kdy zahrady chystají další zajímavé projekty. Děčínská zoo hlásí dokonce historický rekord.

Do zoologické zahrady v Děčíně, jejíž nejzářivější hvězdou je medvěd Bruno, zavítalo během prvního prázdninového měsíce 31 tisíc lidí. Toto číslo je absolutním červencovým rekordem v celé její 72leté historii.

„Letošní červenec nám přinesl celkem 31 202 návštěvníků. Bylo nám nakloněné především počasí, nepříliš teplé léto je pro návštěvu ideální. Vysoké návštěvnosti ale bezpochyby nahrálo i několikaměsíční uzavření zoo kvůli koronaviru. Od dubna, kdy zoo mohla opět otevřít, navštívilo zahradu 70 856 lidí,“ zhodnotila situaci mluvčí děčínské zahrady Alena Houšková.

Zámky v Ústeckém kraji.
Hrady a zámky v kraji zažívají zvláštní sezónu. Návštěvníky stále vyhlížejí

Třicetitisícovou hranici v červenci překonali v Děčíně pouze loni. Zoo letos myslí i na další magickou hranici – 100 tisíc návštěvníků. Podle předpokladů by ji mohli oslavovat už na podzim. Věří, že také srpnová čísla budou hodně vysoká.

„Během srpna navštíví zoo v průměru 20 až 25 tisíc lidí. Takže pokud nepřijdou ze strany vlády nějaká omezení, věříme, že už během října stotisícího návštěvníka přivítáme,“ uzavřela Houšková.

A jaké novinky letos do Děčína nejvíce táhnou? Narodila se tam mláďata klokanů rudokrkých či veverky Prévostovy, lákají také mladé lamy či vari červení. A samozřejmě stálice v čele s medvědem kamčatským Brunem. Do konce srpna chystá zoo v Děčíně ještě několik akcí pro veřejnost: každý čtvrtek tam hrají loutkové pohádky, v pátek 13. srpna jsou v plánu večerní prohlídky, v sobotu 28. srpna pak Vesmírná zoo.

Barbora Poláková.
Cristovao, Poláková, Buty, Slza, Wohnout. Festivaly lákají i ve druhé půlce léta

Také v Ústí nad Labem jsou s letní návštěvností více než spokojení. Přišlo tam první prázdninový měsíc o několik tisíc lidí více než před rokem. „Návštěvnost je hodně slušná a pořád stoupá. Letos v červenci k nám zavítalo 34 tisíc lidí, loni to bylo 30 tisíc návštěvníků,“ uvedl mluvčí ústecké zoo Matěj Kynšt. Od dubna, kdy mohly zahrady po koronavirové pauze opět otevřít, už do Ústí přišlo 85 tisíc návštěvníků.

V Ústí lákají na rekordní vrh surikat, mají tam šest mláďat. Děti i dospělé potěší mláďata lemura, lam či korálovky mexické. V zoo jednou za 14 dní v pátek probíhají večerní komentované prohlídky, zájemci si také mohou zakoupit čokoládu s motivem zoo, šťastlivci uvnitř mohou najít poukaz na VIP prohlídku s překvapením.

V Chomutově patří mezi největší lákadla letošní novinka, kterou je nejmenší oslík na světě. Ve výběhu je hned vedle toho největšího. Zaujmou také medvědi nebo panda červená, zájemci mohou vyjet na večerní safari. „S návštěvností jsme spokojení. Je určitě vyšší než jiné roky. Ale máme velmi rozlehlý areál, není to žádný problém,“ zve návštěvníky ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová.

Miloš Trýzna v akci v Malajsii.
Ústečan objevil v Malajsii nový živočišný druh

Zoologické zahrady v regionu tak v létě nijak nepoznamenávají stále platná koronavirová nařízení. Na rozdíl od dalších oblíbených turistických cílů, například hradů a zámků. „Návštěvnost nám oproti loňsku klesla zhruba o 20 procent. A proti roku 2019, když ještě nebyl covid, je o hodně nižší,“ mrzí kastelánku libochovického zámku Michaelu Prokopovou.

Stejně jsou na tom na začátku druhé poloviny hlavní turistické sezony další památky v Ústeckém kraji, které jsou jindy velkým lákadlem. „Návštěvnost je určitě ještě nižší než vloni. A když srovnám letošní červenec a červenec 2019, jsou to naprosto jiná čísla,“ potvrzuje také kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová.

Důvodů pro pokles zájmu o památky v regionu vidí kasteláni hned několik. Cesty do ciziny, hodně turistů také dojde k památkám, a když zjistí, že musí mít při prohlídce respirátor, dovnitř nezamíří. Prohlédnou si zámek či hrad zvenku, případně se podívají do zahrad a parků. Část lidí také má ve vnitřních prostorách stále obavy z nákazy.